Video player inladen...

Bus- en tramverkeer nog steeds verstoord door vakbondsstaking bij De Lijn

De staking van de christelijke en de liberale vakbond tegen de geplande hervormingen bij De Lijn veroorzaakt ook vandaag een verstoorde dienstverlening. De hinder is het grootst op enkele stadsnetten. Ook morgen wordt er door beide vakbonden nog gestaakt.

De hinder is niet in alle steden en provincies even groot. Wie wil weten of er een specifieke tram- of buslijn bediend wordt, raadpleegt best de website van de Lijn, zo laat de openbaarvervoersmaatschappij weten via Twitter.

In Antwerpen is ongeveer de helft van de trams en een derde van de stadsbussen uitgereden. De stadslijnen 1 en 762 rijden niet. De avondploeg gaat er rond 18 uur van start. In de regio Turnhout is minder dan de helft van de chauffeurs aan de slag gegaan. Ook de dienstverlening in de regio Mechelen blijft ernstig verstoord, onder andere op de stadslijnen.

In Limburg ondervinden de streeklijnen hinder over de hele provincie. Op de stadsnetten is de hinder het grootst in Tongeren. Op de T-lijnen rijden nauwelijks bussen. Op de stadsnetten van Hasselt, Sint-Truiden en Genk is er hinder op vrijwel alle lijnen.

In het centrum van Gent stoppen de trams en stadsbussen (behalve stadsbus 8) om 20 uur met rijden. De nachtlijnen N5, N70 en N76 rijden normaal, maar nachtlijnen N1, N2, N3, N4 en N17 rijden verstoord. Nog in Oost-Vlaanderen rijden in Aalst 40 procent van de stadslijnen, in Sint-Niklaas is dat amper 15 procent. Ook op de streeklijnen is er hinder: in de streek rond Gent rijdt 60 procent van de bussen. In de Denderstreek is dat 80 procent, de Vlaamse Ardennen 90 procent en het Waasland 60 procent.

In Vlaams-Brabant zijn er grote regionale verschillen. Op de as Ninove-Dilbeek-Brussel is de situatie slechter dan zaterdagmorgen, met nog nauwelijks bussen. Op het Leuvense stadsnet en op de as Aalst-Brussel is het busverkeer nog altijd zwaar verstoord: daar rijdt ongeveer 40 procent van de bussen. In Oost-Brabant en de Druivenstreek gaat het beter, daar kunnen reizigers rekenen op ongeveer twee derde van het normale aanbod. In het Pajottenland (met uitzondering van de as Ninove-Brussel), de Noordrand en de zuidelijke rand van Brussel rijdt 80 procent van het normale aanbod. De Leuvense nachtbussen rijden vanavond allemaal uit.

In West-Vlaanderen is de hinder het grootst aan de kust. Twee derde van de chauffeurs zijn uitgereden, maar op het stadsnet van Oostende is de bediening beperkt en onregelmatig. Bij de trams rijdt ruim de helft met een hogere frequentie richting Knokke dan richting De Panne. In regio Brugge rijden vier op de vijf bussen op de streeklijnen en twee op de drie bussen op het stadsnet. De avondlijnen zullen normaal rijden. In de regio Kortrijk-Ieper rijden 3 op de 4 bussen op de streek- en stadslijnen.

Video player inladen...

Meest gelezen