Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Mensen die in de cel zitten of die in ballingschap leven maken deel uit van Catalaanse regering

In Catalonië heeft de nieuwe minister-president Quim Torra de samenstelling van zijn regering bekendgemaakt. Van de 14 ministers zijn er twee die in Madrid in de cel zitten en twee die indertijd met Carles Puigdemont naar België zijn gekomen.

Quim Torra is vorige maandag door het nieuwe Catalaanse parlement verkozen tot minister-president. Hij is een separatist en nauwe medewerker van zijn afgezette voorganger Carles Puigdemont, maar hij was niet betrokken bij de poging tot afscheuring en wordt dus niet vervolgd door het Spaanse gerecht.

Dat leek de deur te openen naar het herstel van de autonomie van de regio Catalonië, die sinds oktober vorig jaar onder rechtstreeks bestuur van de Spaanse regering in Madrid staat.

Vandaag is dat echter minder zeker nadat Torra de namen heeft bekendgemaakt van zijn 14 ministers. Daarbij zijn Jordi Turull en Josep Rull, die in Madrid in de gevangenis zitten op beschuldiging van poging tot afscheiding en misbruik van publieke fondsen. De twee hebben inmiddels via Twitter gezegd dat ze hun benoeming aanvaarden.

Twee andere Catalaanse ministers, Toni Comin en Lluis Puig, zijn eind vorig jaar samen met de afgezette minister-president Carles Puigdemont naar België gekomen. Ook zij aanvaarden hun benoeming in de nieuwe regering. Enkele dagen geleden nog heeft een Brusselse rechtbank het Spaanse verzoek voor hun overlevering afgewezen. Carles Puigdemont zelf verblijft in Duitsland, waar hij wacht op een gerechtelijke uitspraak over een Spaans verzoek tot overlevering.

De benoeming van de vier ministers zal alleszins slecht vallen in Madrid en kan een hypotheek leggen op de terugkeer van het zelfbestuur voor Catalonië. Een oplossing lijkt dus nog steeds niet voor de hand te liggen.

Meest gelezen