Charles Michel: "Ik reken op de voorzitters om de 'dash' erin te houden"

Premier Charles Michel (MR) countert in een interview met De Standaard en Le Soir het beeld dat de "dash" uit de regering zou verdwenen zijn, zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever onlangs stelde. "Ik reken op de voorzitters van alle meerderheidspartijen om positief te blijven en om de dash erin te houden."

Begin deze maand zei N-VA-voorzitter De Wever in "Terzake" dat de fut uit de regering is. "De kritiek die mij het meest raakt, die volgens mij terecht is, is dat de dash om verder te gaan een beetje uit de ploeg is. Als deze coalitie zou willen, zou ze dat vorderingensaldo (de begroting, red.) veel eerder in evenwicht kunnen krijgen. Maar voor de maatregelen die je daarvoor zou moeten nemen staat de spankracht fel onder druk door het naderen van de gemeenteraadsverkiezingen."

Michel noemt het "dash-interview" van De Wever "niet meteen zijn sterkste tussenkomst". "Wat mij betreft is er nog veel dash in de regering. Maar ik reken op de voorzitters van alle meerderheidspartijen om positief te blijven en om de dash er zelf in te houden."

"Maar bon, ik ga geen tijd en energie verliezen met de kleine zinnetjes op televisie of op de voorpagina's van de krant. Wat mij interesseert, zijn de beslissingen en het resultaat."

"Openstaande vacatures zijn topprioriteit"

De premier denk nog het verschil te kunnen maken. "Ons beleid werpt zo veel vruchten af dat we geconfronteerd worden met een nieuwe uitdaging, namelijk al die openstaande vacatures. (...) Als eerste minister van een regering met de mantra jobs, jobs jobs moet ik dat aanpakken. Dat is de topprioriteit de komende weken en maanden.'

We hebben de keuze gemaakt om in 2020 naar een evenwicht te gaan. Die discussie gaan we niet heropenen.

Charles Michel

Michel zal tijdens het komende overlegcomité de deelstaten, die bevoegd zijn voor onderwijs en opleiding, voorstellen om samen te werken. Hij is bereid om federale steun vrij te maken. "We zouden bijvoorbeeld gedurende een bepaalde periode een fiscale aanmoediging kunnen geven voor de opleidingen tot een knelpuntberoep."

Een tandje bijsteken om alsnog een begrotingsevenwicht te halen? "We hebben de keuze gemaakt om in 2020 naar een evenwicht te gaan. Die discussie gaan we niet heropenen."

"Ik kan de begroting met een vingerknip in evenwicht krijgen door die belastingverlagingen terug te draaien. Maar die vormen de olie van onze jobcreatie en onze koopkracht. (...) Dat is de duurzame financiering van onze overheid. Wij saneren met een correcte snelheid."

"Good luck voor wie droomt van vervroegde verkiezingen"

Op het einde van het interview zegt Michel nog geen rekening te houden met vervroegde verkiezingen. "Good luck voor diegenen die zo'n droom koesteren. De mensen verwachten verantwoordelijke bestuurders. We zouden politieke chaos creëren op een moment dat de groei weer opveert en dat de sanering opnieuw resultaten oplevert. En het veiligheidsklimaat blijft ook delicaat hé. Good luck aan wie dan de regering laat vallen."

Meest gelezen