©Hanssens Frederic

EU bereid om 2,8 miljard euro aan tegenmaatregelen te nemen tegen invoerrechten VS

De Europese Commissie heeft vrijdag aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO ) laten weten dat het klaar staat om tegenmaatregelen te nemen als de Amerikaanse invoerheffingen op staal er komen. Europa wil hogere tarieven heffen op Amerikaanse producten zoals whiskey, jeans en motorfietsen. De Europese heffingen zouden een omvang van 2,8 miljard euro hebben.

Europa heeft aan de WTO een lijst met producten doorgespeeld waarop bijkomende heffingen mogelijk zijn. Die bijkomende heffingen moeten de mogelijke extra Amerikaanse heffingen evenwaardig compenseren. Europa becijfert de schade door de bijkomende Amerikaanse heffingen op 2,8 miljard euro. Europese tegenacties zijn mogelijk vanaf 20 juni.

Deze stap komt er nu er nog altijd geen oplossing is voor de discussie rond de Amerikaanse invoertarieven voor staal (25 procent) en aluminium (10 procent). Europese bedrijven vallen voorlopig nog onder een vrijstelling, maar de Commissie is van mening dat de EU recht heeft op een "permanente" en "onvoorwaardelijke" vrijstelling. De Amerikaanse president Donald Trump gunde, onder meer, de EU die vrijstelling tot 1 mei, maar die werd verlengd tot 1 juni. Wat er daarna gebeurt, is nog onduidelijk.

Meest gelezen