Zakenman George Nader zou dat onthuld hebben aan speciaal onderzoeker Robert Mueller.

"Ook Saudi's en Emiraten bemoeiden zich bij verkiezing van Trump in 2016"

De oudste zoon van Donald Trump heeft in 2016 vertegenwoordigers van twee Golfstaten ontmoet die hulp zouden hebben aangeboden bij de presidentsverkiezingen. Volgens The New York Times was het de bedoeling om Iran en het emiraat Qatar een hak te zetten. Buitenlandse beïnvloeding van Amerikaanse verkiezingen is strafbaar.

Volgens de gezaghebbende Amerikaanse krant zou de ontmoeting plaatsgevonden hebben op 3 augustus in de Trump Tower in New York. Donald Trump Junior -die eerder ook al contact had gehad met een Russische advocate- zou daar toen gepraat hebben met de Amerikaans-Libanese zakenman George Nader en de Israëlische mediaspecialist Joel Zamel. Die laatste bood aan om een desinformatiecampagne te voeren via sociale media om het kiespubliek in de VS te beïnvloeden.

Nader zou zich voorgesteld hebben als vertegenwoordiger van de kroonprinsen van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) die erop stonden om Trump te helpen verkiezen. Die twee Golfstaten wilden vooral de verkiezing verhinderen van Hillary Clinton. Ze zouden gevreesd hebben dat Clinton het beleid van president Barack Obama  zou hebben verder gezet om toenadering te zoeken tot Iran.  Iran is de aartsvijand van Saudi-Arabië in de regio.

De staf van Trump ontkent niet dat de ontmoeting plaatsgevonden heeft, maar zegt wel dat die niet lang geduurd heeft en tot niets geleid heeft. Hoe dan ook heeft president Trump na zijn verkiezing de gespannen banden met Saudi-Arabië en de VAE meteen aangehaald, steunt hij volop de strijd van die landen tegen de sjiitische Houthi's in Jemen en heeft hij de VS onlangs uit het nucleair akkoord met Iran teruggetrokken. Dat zijn feiten. Ook een feit is het buitenlanders verboden is om verkiezingen in de VS te beïnvloeden en daar staan straffen op.

"Niet enkel Rusland manipuleerde in 2016"

Als de beweringen van The New York Times kloppen, zou dat aantonen dat niet enkel Rusland zou geprobeerd hebben om de verkiezingen in de VS in 2016 te manipuleren, maar dat ook minstens twee Arabische staten uit de Golf dat zouden hebben gedaan en mogelijk ook Israël.

Het team van speciaal onderzoeker Robert Mueller dat de Russische inmenging uitvlooit, heeft zich nu ook gericht op die Golfstaten en Israël. George Nader zou overigens samenwerken met dat onderzoek. Medewerkers van Mueller hebben in Israël intussen ook Joel Zamel ondervraagd en de Israëlische politie heeft de computers van het intussen failliete bedrijf van Zamel in beslag genomen.

Bovendien is er een mogelijke link met Rusland, want George Nader zou tijdens de kiescampagne twee keer naar dat land zijn geweest in opdracht van de kroonprins van de Emiraten. Nader en Zamel zijn een aantal keren ontvangen in het Witte Huis door Jared Kushner (schoonzoon van Trump) en toenmalig strategisch adviseur Steve Bannon. Het zou de bedoeling zijn geweest om Iran te isoleren via het kelderen van het nucleair akkoord en een "economische oorlog" tegen dat land te ontketenen in de hoop dat het islamitische regime in Teheran ten val zou komen.

Een laatste detail of toch meer: de ontmoeting met Trump Jr., Zamel en Nader zou zijn opgezet door Erik Prince, ooit de oprichter van het beruchte veiligheids- en huurlingenbedrijf Blackwater dat in Irak een slechte reputatie verworven heeft. Prince, de broer van huidig minister van Onderwijs Betsy DeVos, heeft ook goede contacten met de Saudi's en de Emiraten en zou betrokken zijn bij het opzetten van een "privé-leger" om in Jemen te vechten tegen de pro-Iraanse Houthi's.

Meest gelezen