Video player inladen...

Amerika en China beloven om handelsoorlog te vermijden: Peking wil meer Amerikaanse producten

De Verenigde Staten en China gaan maatregelen nemen om het VS-handelstekort met de Volksrepubliek te verkleinen. Op die manier zou een handelsoorlog tussen beide landen vermeden worden. Concrete afspraken zijn er evenwel niet gemaakt.

Sinds zijn aantreden is VS-president Donald Trump hevig uitgevallen naar het grote handelstekort inzake goederen met China. Dat land werd verweten welvaart en banen uit de VS weg te trekken en Trump beloofde om daar paal en perk aan te stellen en dreigde met forse tarieven om de invoer van Chinese producten lam te leggen.

Zo ver lijkt het niet te komen. De lucht zou opgeklaard zijn tijdens het bezoek van de Chinese vicepremier Lui He aan de VS, waar hij een akkoord gesloten heeft met de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. Liu heeft ook president Trump ontmoet.

In dat akkoord belooft China om de wetgeving en regulering te versoepelen waardoor het land gemakkelijker Amerikaanse goederen zou kunnen invoeren. "Dat moet voldoen aan de toenemende consumptievraag van het Chinese volk en de noodzaak van hoogkwalitatieve economische ontwikkeling", staat in een persbericht van het Witte Huis.

Het gaat niet enkel om industriële goederen, maar China zou beduidend ook meer landbouwproducten en energie uit de VS invoeren. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Beloften, maar weinig concreet

Het gaat dus vooral om principes en beloften, maar erg veel concreets is er voorlopig niet. Wel concreet is dat de VS vorig jaar een handelstekort van 375 miljard dollar had met China. President Trump wou dat met 200 miljard dollar verlagen tegen 2020, maar daarover staat niets in het akkoord.

Wel is een handelsoorlog tussen beide economische grootmachten nu voorlopig van de baan, een strijd die beiden -en ook andere landen- tot verliezers had kunnen maken. Zo dreigde president Trump met forse tarieven op ingevoerde Chinese producten, maar Peking overwoog dan weer om landbouwproducten uit de VS fors te belasten. Dat laatste was een boodschap aan de Republikeinse partij van Trump die doorgaans sterk staat in landbouwstaten en Chinese sancties zouden die partij geen goed kunnen doen bij de komende parlementsverkiezingen begin november.

Anderzijds dreigde ook China veel te verliezen bij een handelsoorlog. De export naar de VS is voor Peking erg belangrijk en als die moest inkrimpen, zou dat weliswaar geen banen naar de VS terugbrengen, maar zouden die wel kunnen gaan naar andere landen in onder meer Zuidoost-Azië of India.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”: 

Video player inladen...

Meest gelezen