Videospeler inladen...

Hoe een oubollig Brits koninklijk huwelijk een geweldig Amerikaanse en diverse "touch" kreeg

De "royal wedding" van de Britse prins Harry met Meghan Markle is atypisch te noemen. Op voorhand was bekendgemaakt dat de huwelijksplechtigheid "het karakter van het koppel zou weerspiegelen".  En dat deed het ook met heel wat Amerikaanse invloeden zoals een enthousiaste zwarte predikant en een innemend gospelkoor. Of zoals de Britse openbare omroep BBC het samenvat: "Een modern huwelijk voor een modern koppel". Een ode aan de diversiteit zowaar.

Ja, er was de bruidsjurk met 5 meter lange sluier, er waren de schattige bruidskinderen met bloemetjes in het haar, de typische huwelijksgeloftes en hymnes in de historische St George's Chapel in Windsor Castle. 

Alles ademde pure Britse traditie uit, zoals het hoort bij een eeuwenoude koninklijke familie. 

Maar prins Harry zou Harry niet zijn -de zoon van zijn immer spontane moeder- als er niets opvallends zou opduiken. En dat in combinatie met de creatieve geest van Meghan die maar graag komaf wil maken met vooroordelen. Dat tikkeltje méér dat herkenbaar heet.

Well... there's power, power in love

Allereerst was er de Afro-Amerikaanse bisschop Michael Curry. Niemand van de pers kende hem echt en iedereen vroeg zich al dagen af wat hij zou betekenen tijdens de viering. Harry en Meghan wilden hem er per se bij.  Van de eerste minuut werd duidelijk waarom: Curry gaf een 13 minuten (!) durende preek. Een memorabele toespraak met veel mimiek en "schwung", hij verwerkte er zelfs woorden van Martin Luther King in. "Love is power", citeerde Curry.  

"There's power, power in love. If you don't believe me think about a time when you first fell in love. The whole world seemed to centre around you and your beloved. Well... there's power, power in love."

VIDEO: Klik hieronder voor de lange, maar bevlogen preek van Curry:
 

Videospeler inladen...

Kort daarna werd het muisstil in de 15e-eeuwse kapel toen een volledige zwart gospelkoor onder leiding van Karen Gibson een stemmige uitvoering bracht van de klassieker "Stand by me" van Ben E. King.

VIDEO: "Stand by me" weergalmt

Videospeler inladen...

De 19-jarige cellist Sheku Kanneh-Mason -met Caraïbische roots- speelde werk van Fauré en Schubert. Hij is de eerste gekleurde winnaar van de talentenjacht BBC Young Musician (2016). De jongeman werd zelf opgebeld door Meghan met de vraag of hij de ceremonie muzikaal wilde versterken.  

Avalon.red. All rights reserved.

De 600 gasten in de kapel waren ook divers met gekleurde celebrities als Oprah Winfrey, Idris Elba (foto) en een deel van de cast van de advocatenserie "Suits", waarin Meghan zeven seizoenen een prominente rol vertolkte. 

WPA Rota

Naar de royal wedding keken vermoedelijk 2 miljard mensen van over de hele wereld. Het huwelijk was live te volgen in landen van het Gemenebest waar de diversiteit een welgekomen afwisseling zal zijn en zeer herkenbaar. Het Britse hof kreeg in het verleden vaak het verwijt dat de multiculturele gemeenschap niet genoeg zichtbaar zou zijn.

Meghans 5 m lange zijden sluier was trouwens een subtiele knipoog naar het Gemenebest. Het pronkstuk omvatte 53 florale elementen, uit elk land één kenmerkende bloem zoals de witte waterlelie uit Bangladesh.

Meest gelezen