Videospeler inladen...

De jurk, het jawoord, de kus: dit zijn dé 7 momenten van het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle

De Britse prins Harry en de Amerikaanse actrice Meghan Markle hebben elkaar eeuwige trouw beloofd. Zoals het in de plechtigheid bij een "royal wedding" betaamt, gaat dat gepaard met tradities en opvallende momenten. Een overzicht van de hoogtepunten van de huwelijksdag van Harry en Meghan.

1. Opvallend veel "celebrities" op de gastenlijst

In aanloop naar de huwelijksmis melden tal van bekende Britten en Amerikanen zich aan Windsor Castle. Zo maken zangers James Blunt en Elton John hun opwachting, alsook acteur George Clooney en zijn echtgenote Amal, acteur Idris Elba, ex-voetballer David Beckham en zijn vrouw Victoria, en talkshowhost Oprah Winfrey. 

Dat er op de gastenlijst zo veel prominenten uit de showbizzwereld hun opwachting maken, hoeft niet te verbazen. Voormalig actrice Meghan Markle heeft onder meer haar collega's uit de reeks "Suits" uitgenodigd.

Naast de bekende gezichten maakt uiteraard de Britse koninklijke familie, en de broer van Harry's moeder (wijlen prinses Diana) hun opwachting.

Politici of staatshoofden zijn er niet: prins Harry is in tegenstelling tot zijn broer William dan ook geen onmiddellijke troonopvolger.

Videospeler inladen...

2. De intrede van Meghan, met bruidskinderen en schoonvader Charles

Om 13 uur komt Meghan met de wagen aan bij Windsor Castle, alleen. Haar moeder Doria Garland is kort daarvoor al uitgestapt aan de kapel. Vlak daarvoor arriveren de 10 bruidskinderen (zes meisjes en vier jongens) en hun moeders, onder wie Kate Middleton.

Meghan Markle heeft gekozen voor een vrij sobere jurk met boothals zonder kanten details, maar met mouwen en een meterslange sleep en sluier, in combinatie met een brede diadeem. Twee bruidsjonkers dragen mee die sleep met kanten details, van aan de wagen tot aan de kapel. De ontwerpster is de Britse Clare Waight Keller van modehuis Givenchy.

Meghan schrijdt grotendeels alleen naar het altaar, met in haar kielzog de bruidskinderen. Pas halverwege de kapel staat prins Charles zijn schoondochter in spe op te wachten. Prins Harry kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en kijkt vol bewondering hoe zijn aanstaande vrouw haar opwachting maakt. Meer nog: hij kan zijn ogen niet van Meghan afhouden.

Videospeler inladen...

3. Het koppel geeft elkaar het jawoord

Prins Harry en Meghan Markle beloven elkaar eeuwige trouw. Op de vaste trouwgelote antwoorden ze elk met de formele bevestiging "I will". Het koppel doet dat met een brede glimlach. Na het jawoord van Harry wordt er zelfs even luidop gelachen. Tenslotte beloven de aanwezigen ook om het kersvers gehuwde koppel te steunen met de bevestigende woorden "we will".

Videospeler inladen...

4. Harry en Meghan leggen hun huwelijksgeloften af en wisselen trouwringen uit

Harry en Meghan beloven elkaar om beurt eeuwige trouw, "in goede en kwade dagen, ziekte en gezondheid, rijkdom en armoede".

 Een emotioneel moment voor beiden. Ze beantwoorden elkaars geloften met een brede glimlach. Meteen daarna worden de trouwringen uitgewisseld. Zowel Harry als Meghan hebben ervoor gekozen om een ring te dragen als teken van hun huwelijk.

"Wat God heeft verbonden, zal geen mens scheiden": met die woorden wordt het huwelijk bezegeld. Harry en Meghan gaan voortaan door het leven als hertog en hertogin van Sussex.

Videospeler inladen...

5. En dan: de Kus

Meteen bij het verlaten van de kerk komt het moment waarop de aanwezigen en miljoenen televisiekijkers wereldwijd hebben gewacht: de eerste kus van Harry en Meghan als getrouwd koppel. Hun huwelijk wordt op de trappen van de kerk bezegeld met één hartelijke zoen op de mond.

Videospeler inladen...

6. Traditie: een ritje in een open koets

Na de huwelijksplechtigheid, en een kus, stappen Harry en Meghan in een open paardenkoets. Onder een stralend blauwe hemel en een mooie lentezon maken ze een ritje van een klein halfuur door Windsor. Tijdens die tocht neemt het koppel de tijd om het publiek langs het parcours te groeten. Langs de lange straat, de zogenoemde "Long Walk" staan er ook grote schermen opgesteld, zodat de talrijke aanwezigen alles goed kunnen volgen. Harry en Meghan worden door de aanwezigen enthousiast toegejuicht. Hiermee zit het publieke gedeelte van hun huwelijk erop: achter gesloten deuren volgt het huwelijksfeest met niet één maar twee recepties.

Videospeler inladen...

7. Ten slotte: prinses Charlotte steelt de show

Vlak voor Harry en Meghan vertrekken voor hun tocht met de paardenkoets worden ze door de koninklijke familie vanop de trappen van de kerk enthousiast uitgezwaaid. Eén iemand gaat met alle aandacht lopen: prinses Charlotte, de dochter van William en Kate. Ze zwaait haar nonkel Harry uit alsof haar leven ervan afhangt.

Videospeler inladen...

Meest gelezen