AFP and licensors

Herbeleef de liveblog: een stapelverliefde Harry en een stralende Meghan zeiden oprecht "I will"

Na vandaag mag de Britse prins Harry (33) de voormalige Amerikaanse actrice Meghan Markle (36) eindelijk zijn vrouw noemen. Een stapelverliefde Harry wachtte zijn stralende bruid-met-keilange-sleep op in St George's Chapel. Het werd een persoonlijke plechtigheid met een 13 minutenlange passionele preek en een fragiele "Stand by me" door een gospelkoor. Herbeleef hieronder onze liveblog van de "royal wedding" van het jaar.  

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Herbekijk hier de volledige uitzending van de ceremonie:

Prins Harry en Meghan Markle zijn met de koets terug binnengereden in Windsor Castle waar een receptie wacht in majestueuze St George's Hall op kosten van de Queen. Daarna zal het echtpaar gewillig poseren voor de lens van de Britse fashionfotograaf Alexi Lubomirski voor de officiële huwelijksfoto's. Het avondfeest voor 200 intimi vindt plaats in Frogmore House. De receptie en het avondfeest gebeuren achter gesloten deuren, ver weg van pers en publiek. We sluiten hierbij onze liveblog af.

AFP and licensors

Wie steelt er de show? Juist, prinses Charlotte

Toen ze haar nieuwe broertje, prins Louis, vorige maand in het St Mary's Hospital bezocht, wist ze al grandioos de show te stelen. Vandaag doet ze het opnieuw: prinses en bruidsmeisje Charlotte (3) zwaait vertederend naar oom Harry op de trappen van St George's Chapel.

Videospeler inladen...

De "newly weds" maken nu een rit met een van de koninklijke koets. Die rit duurt 25 minuten en volgt Castle Hill, High Street, Sheet Street, Kings Road (what's in a name :o) en Albert Road om terug te keren naar Windsor Castle via de Long Walk. Langs de Long Walk prijken ook grote schermen zodat de laatste rijen toeschouwers niet te veel hoeven te missen. Duizenden juichende mensen wuiven naar het gelukkige paar. Harry en Meghan genieten volop.

Videospeler inladen...

Liefdevolle kus op de trappen van de kapel

Waar iedereen zat op te wachten: Harry en Meghan geven elkaar als man en vrouw een oprechte zoen op de trappen van St George's Chapel.  

Videospeler inladen...

Voor wie het mocht vergeten zijn: vanavond is er de Engelse bekerfinale tussen de clubs Manchester United en Chelsea. Manchester maakt een grapje op Instagram. Niet dat alle voetbalspelers het huwelijk zullen volgen, maar mocht dat toch gebeuren: "We zijn toch op tijd klaar, hé?"  

De ringen worden voorzichtig uitgewisseld

Videospeler inladen...

"Stand by me"

Het stemmige "Stand by me" van Ben E. King door Karen Gibson met gospelkoor weerklinkt. Het is muisstil in de kapel.  

AFP and licensors

"The power of love"

Harry en Meghan laten elkaar letterlijk niét los tijdens de enthousiaste preek van de Amerikaanse bisschop Michael Bruce Curry. Hand in hand luisteren ze aandachtig.

De bisschop kwam op uitdrukkelijk verzoek van het koppel naar Windsor. Curry hield met hart en ziel een 13 minutenlange preek over "the power of love". "Jesus is love!", "God is love!", "Love is the way!", weerklinkt constant in de kapel. Tot grote vreugde van de geanimeerde gasten.  

WPA Rota

I will !

Met een simpele "I will" geeft prins Harry zijn jawoord, waarop het koppel in een spontane lach schiet.

Videospeler inladen...

Prins Charles verwelkomt zijn schoondochter

Videospeler inladen...

Dress to impress

Meghan Markle komt aan in St George's Chapel onder een overweldigend applaus. De bruid draagt een adembenemende jurk met boothals en (kei)lange sleep met kant. Ontwerpster is de Britse Clare Waight Keller van het merk Givenchy. Meghan wordt begeleid door vier bruidsjonkers en zes bruidsmeisjes als ze binnen St George's Chapel stapt. Halverwege begeleidt kroonprins Charles zijn schoondochter richting altaar. Harry kan zijn ogen niet houden van Meghan.  

Daar is de bruidegom...

Prins Harry wandelt richting St George's Chapel, samen met zijn "best man", prins William. Hij draagt zijn donkerblauw militair uniform, officieel het "Blues and Royals Household Cavalry"-uniform. Hij heeft daarvoor de toestemming nodig van de Queen (en gekregen). Harry zwaait naar de menigte en friemelt aan zijn witte, fluwelen handschoenen (is hij nerveus?). Bij het betreden van de kapel nemen beide prinsen hun kepie af.    

WPA Rota

Daar rijdt de bruid...

Meghan Markle en haar moeder Doria Ragland zijn net vertrokken aan het 5-sterrenhotel Cliveden House waar ze de voorbije nacht doorbrachten. De autorit richting Windsor Castle duurt zo'n 20 minuten. Het is duidelijk dat bruid Meghan gekozen heeft voor een lange sluier.

Videospeler inladen...

Hertog en hertogin van Sussex

De Queen heeft vandaag het hertogdom Sussex toegewezen aan haar kleinzoon, Harry. Hij krijgt de titel van hertog van Sussex, graaf van Dumbarton en baron van Kilkeel. Meghan Markle wordt voortaan aangesproken als hertogin van Sussex.

De "celebrities" op een rij gezet (herkent u ze?):

VIDEO aankomst gasten: u ziet de hele familie van Kate Middleton (zus Pippa, broer James, vader Michael, moeder Carole), David en Victoria Beckham, George en Amal Clooney, zangers James Blunt en Elton John, Charles Spencer (broer van wijlen prinses Diana), Idris Elba en Oprah Winfrey. U ziet géén politici of staatshoofden. Het is dan ook een huwelijk van een Britse reserveprins en geen onmiddellijke troonopvolger.

Videospeler inladen...

Prins Harry zal een platina trouwring dragen, zijn vrouw krijgt een gouden ring gemaakt uit "Welsh gold" dat geschonken werd door koningin Elizabeth. Een traditie die teruggaat tot 1923. Ook de ringen van de Queen Mum, de huidige Queen, haar zus Margaret, haar dochter Anne en die van Kate Middleton bestaan uit Welsh gold.

Voor het ontwerp stond deze keer Cleave & Company in. Het bedrijf maakte ook de verlovingsringen van Meghan en Harry. De trouwringen worden tijdens de ceremonie zorgvuldig bijgehouden door Harry's getuige en broer William.   

AFP and licensors

Oprah Winfrey komt gezwind aan in Windsor Castle. De Amerikaanse presentatrice sprak de afgelopen weken volgens de Amerikaanse media met Doria Ragland, de moeder van Meghan Markle, af. Bedoeling was om haar te overtuigen een interview te geven over het racisme waarmee Ragland te maken kreeg/krijgt. Ragland heeft zich sinds de bekendmaking van de relatie van haar dochter echter altijd discreet opgesteld. Geen enkele krant of geen enkel tv-station kon haar al overtuigen om te reageren.

Long Walk in Windsor staat afgeladen vol

De Long Walk in Windsor, een van de langste wegen op het parcours voor de rit met koets straks, staat al afgeladen vol. De laatste rijen toeschouwers hoeven niet te treuren: zij kunnen alles volgen via grote schermen.

WPA Rota

Zo ziet St George's Chapel er versierd uit

De trouwkapel van Windsor Castle begint langzaamaan vol te lopen. De 600 gasten komen mondjesmaat binnen. Zijn alvast gespot: acteur Idris Elba, de Amerikaanse talkshowpresentatrice Oprah Winfrey, David en Victoria Beckham, George Clooney, Pippa Middleton, Chelsy Davy (de ex-vriendin van Harry) en Charles Spencer, de broer van wijlen prinses Diana en dus de oom van prins Harry.

Harry breekt ook met aloude Britse tradities, want hij zal als eerste man ook effectief een trouwring dragen. Zijn broer prins William heeft dat op zeven jaar tijd nooit gedaan.

Het koppel heeft vandaag ook absoluut de weergoden mee: het wordt 21 graden onder een stralend zonnetje. Dat betekent dat de open koets -de Ascot Landau- voor de rondrit na de huwelijksplechtigheid zal gebruikt worden.

Meest gelezen