Videospeler inladen...

Lukas Dhont eerste Vlaming die Caméra d'Or wint: "Buitengewoon hallucinante ervaring"

De 26-jarige Gentse regisseur Lukas Dhont heeft met zijn film "Girl" de Caméra d'Or gewonnen op het filmfestival van Cannes. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het belangrijkste filmfestival ter wereld dat een Vlaming die prijs wegkaapt. Dhont is dan ook bijzonder trots, zegt hij in een eerste reactie aan VRT NWS.

"Ik voel mij buitengewoon fantastisch. We hebben hier vier jaar zo hard aan gewerkt en iedereen rondom mij heeft zich met zoveel passie gesmeten... Het feit dat dit bekroond wordt op deze schaal, dat voelt fantastisch. Dit ga ik nooit vergeten", reageert Dhont vanaan de Franse Azurenkust.

In totaal won de debuutfilm van Dhont vier prijzen in Cannes. "Alle prijzen samen zorgen ervoor dat "Girl" een film gaat zijn die veel mensen gaan willen zien", aldus de jonge regisseur. "De Caméra d'Or betekent dat mensen geïnteresseerd zijn in wat ik nu ga doen."

"Ik hoop dat dit mij de kans geeft om zo verder te doen, om te blijven personages te tonen waarvan ik het nodig acht om ze te tonen op de manier waarop ik ze wil tonen zonder toegevingen te doen."

"Zwaar ding"

Lukas Dhont is erg onder de indruk van het hele gebeuren in Cannes. "Ik heb net een hand gekregen van Cate Blanchett (Australische actrice en dit jaar juryvoorzitter in Cannes, nvdr.) die ongelooflijk blij voor ons was. Ik stond achter haar terwijl Sting aan het zingen was op de rode loper. Het zijn hier buitengewoon hallucinante ervaringen."

De avond brengt nog een groot feest voor Dhont. "We gaan die prijs ergens achterlaten, want die is ongelooflijk zwaar. En daarna gaan we dansen."

AFP or licensors

"Dit is het wereldkampioenschap cinema winnen, wat Lukas Dhont gepresteerd heeft"

Onze filmman Ward Verrijcken was in Cannes toen daar "Girl" van Lukas Dhont vertoond werd. "De liefde voor de film was gigantisch", vertelt Verrijcken in "Het journaal". De afgelopen dagen viel de film op het festival al enkele keren in de prijzen.  "En de Caméra d'Or was een beetje de kroniek van de aangekondigde ultieme bekroning", aldus nog Ward.

Videospeler inladen...

Meest gelezen