Video player inladen...

President Trump benoemt dan toch ambassadeur voor België: Ron Gidwitz

Na iets meer dan een jaar is er opnieuw uitzicht op een nieuwe Amerikaanse ambassadeur in ons land. President Donald Trump heeft de 71-jarige zakenman Ron Gidwitz voorgedragen, maar de Senaat moet dat nog goedkeuren. De hotelmagnaat Gordon Sondland zou VS-ambassadeur bij de EU worden.

België is een van die landen waar er geen VS-ambassadeur meer is. Daar komt dus binnenkort mogelijk verandering in. Zo heeft president Trump Ron Gidwitz voorgedragen voor benoeming door de Senaat. Dat lijkt niet zo onoverkomelijk, want Gidwitz zou goed bevriend zijn met Senaatsvoorzitter Mitch McConnell.

Gidwitz is 73 en heeft er een lange carrière in zaken opzitten, onder meer als CEO van cosmeticabedrijf Helene Curtis dat hij verkocht aan Unilever en als medeoprichter van de investeringsmaatschappij GNG Partners.

Hij is echter vooral ook politiek actief en werkte voor campagnes van de Republikeinse partij. Zo was hij betrokken bij kiescampagnes van de Newyorkse burgemeester Rudi Giuliani (nu advocaat van president Donald Trump) en van Jeb Bush, de broer van voormalig president George W. Bush.

Gidwitz was ook donateur en financieel adviseur voor de kiescampagne van Donald Trump in 2016 en werkte voor het transitieteam dat de vorming van diens regering moest voorbereiden.

Als de Senaat zijn benoeming goedkeurt, krijgt ons land dus na iets meer dan een jaar opnieuw een Amerikaanse ambassadeur. Die benoeming zou geen probleem moeten zijn, want Gidwitz is bevriend met Senaatsvoorzitter Mitch McConnell.

Hotelmagnaat Gordon Sondland naar de EU

De VS heeft drie ambassadeurs in Brussel: één die Amerika vertegenwoordigt bij de Belgische overheid, één voor de NAVO en één voor de Europese Unie.

Die laatste functie was tot nu toe echter ook niet ingevuld, maar vandaag heeft president Donald Trump ook een kandidaat naar voor geschoven. Het gaat om de 60-jarige Gordon Sondland, eigenaar van de hotelketen Provenance en medestichter van de financiële groep Aspen Capital.

Ook Sondland wordt beloond wegens zijn diensten voor de Republikeinse partij. Zo was hij in 2012 betrokken bij de campagne van toenmalig presidentskandidaat Mitt Romney en via zijn bedrijven zou hij een miljoen dollar in de verkiezingskas van Donald Trump hebben gestort in 2016.

Anders dan bij ons worden ambassadeurs niet gekozen uit carrièrediplomaten, maar uit kringen rond de president of de partij die in de VS aan de macht zijn. Vaak is een ambassadeursfunctie dan een beloning voor eerder geleverde diensten.

Meest gelezen