Videospeler inladen...

Schutter in school in Texas schoot enkel op mensen die hij niet mocht

De jongeman die gisteren tien mensen doodschoot in een school nabij Galveston, ging blijkbaar erg selectief te werk. Hij schoot enkel op mensen die hij wou doden en spaarde anderen.

Bij de zoveelste schietpartij in een Amerikaanse school zijn gisteren tien doden gevallen en raakten nog eens tien mensen gewond. De schutter en een vriend zijn opgepakt.

Volgens de politie werkt de 17-jarige schutter, Dimitrios Pagourtzis, mee met het onderzoek. Zo zou hij gezegd hebben dat hij niet zomaar in het wilde weg begon te schieten, maar erg gericht mensen doodschoot aan wie hij een hekel had. Anderen spaarde hij. Bij de schietpartij zijn negen scholieren en een leerkracht gedood. De dader zou ook toegeven hebben dat het wel degelijk zijn bedoeling was om die mensen te doden.

De dader gebruikte een jachtgeweer en een revolver van zijn vader. In de school zijn ook een bom en een molotov cocktail gevonden, maar geen van beide tuigen was functioneel. De bom bestond uit een drukpan met nagels en een klok, maar er was geen explosief aan bevestigd. Volgens sommige bronnen zijn er ook explosieven gevonden in de buurt van de school, maar dat is nog niet bevestigd. De politie vraagt de omwonenden wel om geen vreemde voorwerpen aan te raken.

De moordpartij heeft ook internationaal gevolgen. Een van de slachtoffers is het 18-jarige Pakistaanse meisje Sabika Sheikh, die via het YES-uitwisselingsprogramma van de federale regering in Washington in de VS kon studeren. Dat Youth Exchange & Study of YES werd na de aanslagen van 2001 opgericht om culturele uitwisseling te stimuleren tussen jongeren uit de VS en tieners uit landen met een moslimmeerderheid.

22e schietpartij in een VS-school dit jaar

U leest dit goed: volgens de tv-zender CNN gaat het om de 22e schietpartij in een Amerikaanse school sinds het begin van het jaar en het is de derde keer op een week tijd dat er een gewapende persoon op een schoolterrein werd opgepakt. 

Die incidenten halen niet allemaal het nieuws, omdat er niet altijd doden bij vallen of omdat het dan gaat om "slechts" enkele slachtoffers. Veel Amerikaanse scholieren gaan dan ook angstig naar school. Een meisje uit de school die gisteren getroffen was, zei het volgende: "Ik verwachtte altijd dat het hier ook ging gebeuren. Ik was niet verrast, maar wel bang".

De zwaarste schietpartij vond in februari van dit jaar plaats in een school in Parkland in het zuiden van de staat Florida. Daar werden toen 14 scholieren en drie personeelsleden doodgeschoten door een gewezen student.

Dat bloedbad leidde tot scholierenprotest in de hele Verenigde Staten, waarbij ouders en leerkrachten zich aansloten in een beweging die het wapenbezit in de VS aan banden wil leggen. De beweging zou ook politiek een rol kunnen spelen, want veel laatstejaarsscholieren die aan de leiding staan, mogen eind dit jaar meestemmen met de parlementsverkiezingen. Dat leidt tot een bitsige politieke strijd met conservatieven en de machtige wapenlobby in de VS.

AP
Videospeler inladen...

Meest gelezen