Videospeler inladen...

110 doden bij zwaarste vliegtuigcrash in Cuba in bijna 30 jaar

Bij een ongeluk met een Boeing B-737 gisteren in Cuba zijn zeker 110 doden gevallen. Slechts drie vrouwen hebben het ongeluk overleefd, maar zij zijn zwaargewond. De veiligheid van de luchtvaart is in Cuba overigens al langer een probleem. Eerder deze maand heeft Cuba zes vliegtuigen aan de ketting gelegd wegens problemen met de veiligheid. 

De Boeing B-737 is gisteren kort na het opstijgen nabij de Cubaanse hoofdstad Havana in de problemen gekomen en neergestort. Aan boord waren 113 passagiers en bemanningsleden. Slechts drie vrouwen hebben het ongeluk overleefd.

Wat er precies misgegaan is, is nog niet duidelijk. Het vliegtuig was geleasd door Cubana de Aviacion, maar was eigendom van de Mexicaanse maatschappij Damojh. De Mexicaanse en Amerikaanse overheden hebben Cuba medewerking aan het onderzoek aangeboden, net als de producent van het toestel, de Amerikaanse vliegtuiggroep Boeing. Het vliegtuig was gebouwd in 1979 en was dus vrij oud.

Deze Boeing B-737-800 is een meer recente versie en dateert van eind de jaren 90.

Zwaarste vliegtuigongeluk in Cuba in 30 jaar

Nu zijn vliegtuigongelukken in Cuba niet zo uitzonderlijk. Vorig jaar kwamen acht militairen om toen een legervliegtuig crashte. Zeven jaar geleden is een vliegtuig van Aero Caribbean neergestort en kwamen alle 68 inzittenden om. Het zwaarste ongeluk dateert van 1989. Toen vielen er 126 doden toen een Iljoesjin-62 van Sovjetmakelij in de buurt van Havana neerstortte.

Daarnaast zijn er nog wel andere incidenten geweest. Begin deze maand legde de Cubaanse overheid zes passagiersvliegtuigen van het type Antonov-158 aan de ketting, ook wegens veiligheidsproblemen. Ook toen ging het om toestellen van de maatschappij Cubana de Aviacion. Overigens heeft Rusland alle Antonov-158's aan de grond gehouden sinds een ongeluk begin dit jaar.

Door decennia van economische sancties zit Cuba met vaak verouderde vliegtuigen van Russische of Oekraïense makelij. De groei van het vliegverkeer op het eiland wordt opgevangen met het leasen van buitenlandse toestellen, maar dat zijn dan vaak ook oudere vliegtuigen.

De Boeing B-737 is het meest verkochte passagiersvliegtuig uit de geschiedenis. De eerste versie dateert van 1967, maar Boeing heeft sindsdien regelmatig nieuwe en grotere versies op de markt gebracht. Het is een tweemotorig vliegtuig voor korte en middellange afstanden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen