Top islamitische landen eist beschermingsmacht voor Palestijnen

Na het geweld van Israëlische soldaten in Gaza heeft een speciale top van islamitische landen de oprichting geëist van een internationale troepenmacht om de Palestijnen te beschermen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei aan het einde van de top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) in Istanboel dat een dergelijke vredemacht kan opgericht worden naar analogie met die in Bosnië en Kosovo.

In de slotverklaring van de top eisen de OIS-landen vrijdag "de internationale bescherming van de Palestijnse bevolking, met inbegrip van een internationale beschermingsmacht". Erdogan zei dat Palestijnen "iedere dag hun jonge kinderen verliezen door de Israëlische terreur" en dat ze daartegen moeten beschermd worden. "Net als er een vredesmacht in Bosnië-Herzegovina en Kosovo ingezet werd, is het noodzakelijk om ook hier dergelijke troepen te sturen."

Details over zo'n vredesmacht worden niet genoemd in de OIS-verklaring. De kans dat een dergelijke internationale beschermingsmacht effectief opgericht wordt, is zo goed als onbestaande. Noch Israël, noch de VS zou zo'n troepenmacht accepteren. Turkije neemt momenteel het roterende OIS-voorzitterschap op.

Erdogan vergeleek de methodes van Israël tegen Palestijnen in Gaza met die van de nazi's tegen Joden vorige eeuw. "Er is helemaal geen verschil tussen de vervolging die 75 jaar geleden de joden in Europa teisterde en de brutaliteit waarmee onze broeders in Gaza geconfronteerd worden", zo zegt Erdogan. "De kinderen van de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gefolterd werden in concentratiekampen, nemen vandaag bij de behandeling van onschuldige Palestijnen jammer genoeg hun toevlucht tot methodes die op geen enkele manier minderwaardig zijn aan die van de nazi's", vervolgde de Turkse president.

Meest gelezen