VS-president Trump kiest eindelijk ambassadeur voor Zuid-Korea: admiraal Harry Harris, commandant in de Stille Oceaan

Als de Senaat de benoeming goedkeurt, heeft de VS opnieuw een ambassadeur in Seoel. Meer dan een jaar lang was er geen Amerikaanse ambassadeur bij Zuid-Korea en dat tijdens een erg cruciale fase. Intussen eist Noord-Korea dat Zuid-Korea 12 vluchtelingen terugstuurt.

Issei Kato

Bij zijn aantreden begin vorig jaar had president Donald Trump tegen de traditie in alle VS-ambassadeurs in de wereld gevraagd om ontslag te nemen. De benoeming van nieuwe ambassadeurs verloopt echter erg traag en in het geval van bondgenoot Zuid-Korea kwam dat erg ongelegen, net nu er eerst een nieuwe crisis en daarna plotse toenadering was met Noord-Korea. Ook in landen als Saudi-Arabië, Jordanië, Turkije, Zuid-Afrika en Singapore is er nog altijd geen VS-ambassadeur, evenmin als bij de EU of de ASEAN.

De Senaat moet de benoeming van admiraal Harry Harris nog wel goedkeuren, maar daar wordt niet veel tegenstand verwacht, al is Harris tien jaar geleden een tijdlang betrokken geweest bij de omstreden terreurgevangenis van Guantanamo. Harris is nu commandant van het US Pacific Commando, het Amerikaanse opperbevel in de Stille Oceaan en het Verre Oosten en heeft een duidelijke visie op de regio.

Zo heeft hij het communistische regime in Noord-Korea onlangs omschreven "als de belangrijkste dreiging in de Stille Oceaan, niet enkel voor de bondgenoten Zuid-Korea en Japan, maar ook voor de Verenigde Staten". Ook de militaire opbouw van China is admiraal Harris niet ontgaan en hij heeft de Chinese aanwezigheid op atollen in de Zuid-Chinese Zee sterk veroordeeld.

Harris kent overigens de regio. Hij werd in Japan geboren als zoon van een Amerikaanse militair en zijn moeder was Japanse.

Noord-Korea eist terugkeer van vluchtelingen

De benoeming van Harris komt net nu er twijfel is gegroeid over de geplande top tussen VS-president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op 12 juni in Singapore. Vandaag heeft Noord-Korea overigens opnieuw geëist dat Zuid-Korea 12 gevluchte restaurantmedewerkers terugstuurt.

Die mensen werkten in een Noord-Koreaans restaurant in China, maar konden door een geheime operatie van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst via Maleisië ontsnappen naar Zuid-Korea. Volgens Noord-Korea gebeurde dat tegen hun wil of wisten de vrouwen niet waar ze naartoe gingen. Zuid-Korea heeft intussen een onderzoek bevolen om te kijken of die vrouwen inderdaad uit vrije wil naar Seoel zijn gekomen.

Net vandaag zijn overigens opnieuw twee Noord-Koreanen naar het zuiden ontsnapt. Ze zijn met een bootje de Gele Zee opgevaren en konden worden opgepikt door een Zuid-Koreaans marineschip.

Meest gelezen