Videospeler inladen...

Autoriteiten op Hawaï waarschuwen voor dodelijke lavanevel

Op Hawaï hebben de hete lavastromen van de uitgebarsten vulkaan Kilauea het koude water van de Stille Oceaan bereikt. Dat geeft een erg gevaarlijke combinatie die bekendstaat als "lavanevel". 

Inwoners van Hawaï worden al dagenlang geteisterd door de vulkanische activiteit van de Kilauea, maar krijgen nu af te rekenen met een nieuw gevaar. Lavanevel. In het Engels "Laze": een samentrekking van "lava" en "haze" (nevel). 

De eerste lavastromen hebben de voorbije uren namelijk de Stille Oceaan bereikt. De combinatie van de hete lava - het goedje kan ruim 1.000 graden warm zijn - en het koude zeewater geeft pluimen van nevel.

Die nevel is helemaal niet onschuldig, want het gaat om een mengeling van kleine vulkanische glasdeeltjes en schadelijk zoutzuurgas. De nevel kan zware schade toebrengen aan de longen en de ogen. Bij een vorige uitbarsting in het jaar 2000 kwamen zelfs twee mensen om het leven door lavanevel.

De autoriteiten raden dan ook aan om ver weg te blijven van de gaspluimen die uit de Oceaan opstijgen wanneer het zeewater in contact komt met de lava.

In het binnenland van Hawaï zijn de voorbije dagen al tientallen huizen verwoest, meer dan 2.000 mensen zijn geëvacueerd. Er is ook een eerste gewonde gevallen.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen