www.houthalen-helchteren.be

Brand op militair schietterrein in Oost-Limburg: "Reeks brandhaarden over lange afstand wijst op kwaad opzet"

Er heeft deze voormiddag een brand gewoed op het militair schietterein in Oost-Limburg, op het grondgebied van gemeenten Houthalen-Helchteren en Meeuwen-Gruitrode. Het vuur is onder controle, maar de brandweer is nog ter plaatse om de droge heidegrond na te blussen. De hulpdiensten hebben een 15-tal brandhaarden ontdekt over drie kilometer afstand. Kwaad opzet is dus niet uitgesloten, aldus de burgemeesters van beide gemeenten.

De eerste meldingen van de brand in het heidegebied kwamen rond 6.30 uur binnen. Er was de hele ochtend felle rookontwikkeling, met geurhinder tot gevolg, vooral in de omgeving van Houthalen-Oost, Meulenberg en aan de Plas in Houthalen-Helchteren. De brand heeft enkele uren gewoed. De droge heidegrond raakte niet meteen geblust. De brandweer blijft daarom nog enkele uren nablussen.  

Omdat er verschillende brandhaarden zijn ontdekt, denken de hulpdiensten aan kwaad opzet. "Over een afstand van drie kilometer heeft de brandweer op een 15-tal plaatsen brandhaarden ontdekt. De eerste werd rond 6.30 uur gemeld, op grondgebied Houthalen-Helchteren. Er zijn brandhaarden blijven binnenkomen, langs een brandweg die dwars over het terrein loopt, tot in Meeuwen-Gruitrode. Vermits er dit weekend geen militaire oefeningen plaatsvinden op het domein, houden we ernstig rekening met brandstichting", vertelt burgemeester Lode Ceyssens van Meeuwen-Gruitrode aan onze redactie.

"Het hele domein wordt daarom de rest van de dag in de gaten gehouden door de militaire politie, en ook de mensen van Natuur en Bos blijven ter plaatse. En ook de brandweer blijft nog de hele dag ter plaatse, voor het geval er wind opsteekt en het vuur weer zou aanwakkeren. We houden iedereen op afstand om na de bluswerken verdere onderzoeken te kunnen doen."

Geen gevolgen voor dancefestival

Aan de Plas in het militair domein vindt dit weekend het dancefestival Extrema Outdoor plaats. "De brand is niet in de buurt van het festivalterrein, want dat ligt aan de andere kant van het domein", aldus Ceyssens. "Het hele militair domein beslaat 2.100 hectare, dus een rechtstreekse link tussen de brand en dat evenement zie ik niet."

Extrema Outdoor is vandaag aan zijn laatste festivaldag toe, en die zal kunnen doorgaan. "Aanvankelijk vreesden we dat het vuur in de richting van het festivalterrein zou gaan, maar er is vooral geurhinder geweest. Het vuur zelf is de andere richting uitgegaan", zegt Alain Yzermans van Houthalen-Helchteren. "We hebben daarover gecommuniceerd met het veiligheidsteam van Extrema Outdoor. Maar er is geen enkel risico, dus de laatste festivaldag kan gewoon doorgaan."

Meest gelezen