Videospeler inladen...

Erdogan houdt verkiezingstoespraak in Sarajevo: "Europese Turken moeten hun kracht aan de hele wereld tonen"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in de Bosnische hoofdstad Sarajevo duizenden aanhangers toegesproken in de aanloop naar de verkiezingen volgende maand. Erdogan riep de Turken in Europa op om massaal op hem te stemmen. 

Op heel wat andere plaatsen in Europa mag de Turkse president geen verkiezingsspeeches houden. Onder meer in Nederland en Duitsland werd de campagne van Erdogan vorig jaar - voor het referendum over de uitbreiding van diens presidentiële macht - een halt toegeroepen.

In Bosnië was hij vandaag wel welkom. "In een tijd dat gerenommeerde Europese landen - die beweren de bakermat van de beschaving te zijn - falen, toont Bosnië en Herzegovina ons vandaag wat een echte democratie is", sneerde Erdogan.

Naar schatting 15.000 mensen kwamen naar de speech luisteren. Een groot deel van de toeschouwers kwam uit Duitsland, Nederland en Oostenrijk. Erdogan vroeg hen om massaal op hem te stemmen bij de parlements- en presidentsverkiezingen van 24 juni. "Als Europese Turken hebben jullie ons altijd een brede steun gegeven. Nu hebben we opnieuw jullie steun nodig."

De Turkse leider riep de Turken in Europa op om hun "kracht aan de hele wereld" te laten zien. Erdogan spoorde hen ook aan om actief deel te nemen aan de politiek in het land waar ze verblijven. "Jullie moeten in die parlementen zitten, in plaats van diegenen die ons land verraden." 

Meest gelezen