Videospeler inladen...

Frankrijk vreest dat nieuwe regering in Italië de stabiliteit van de eurozone zal ondermijnen

De populistische Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo en de uiterstrechtse Lega willen een punt zetten achter het besparingsbeleid en het "dictaat" van de Europese Unie. Het risico bestaat dat die de eurozone in een nieuwe crisis zullen storten, vreest de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire.

Italië staat op een zucht van een nieuwe regering en dat zou dan een coalitie worden tussen de twee grootste partijen na de recente verkiezingen. Dat zijn de Vijfsterrenbeweging of M5S van de komiek Beppe Grillo en de antimigrantenpartij Lega, de vroegere Lega Nord.

Die populistische partijen hadden tijdens de campagne beloofd om hun rug te draaien naar de besparingspolitiek en het "dictaat" van de Europese Unie. Nu ze blijkbaar de derde economie van de eurozone gaat regeren, groeit de onrust voor een nieuwe crisis, dit keer in Italië.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire heeft als eerste gewaarschuwd "dat de stabiliteit van de eurozone bedreigd is als de nieuwe Italiaanse regering haar verplichtingen inzake de schuld en het begrotingstekort niet nakomt". Ook de sanering van de banken zou dan in het gedrang komen, waarschuwt hij.

"Iedereen in Italië moet beseffen dat de toekomst van dat land in Europa ligt en nergens anders en daarom moet Italië de regels respecteren. Ik heb respect voor de soevereine wil van het Italiaanse volk, maar die verplichtingen overstijgen ieder van ons", zei Le Maire. Hij rekent er dan ook op dat de nieuwe regering in Rome de engagementen die vorige regeringen op zich genomen hebben, zullen blijven uitvoeren om de gemeenschappelijke stabiliteit van de eurozone te verzekeren, aldus Le Maire nog.

 

VIDEO: bekijk hieronder de reportage van "Het journaal" over Europees zorgenkind Italië.

Videospeler inladen...

Meest gelezen