Time Life Pictures

Hitler stierf wel degelijk in 1945, en wel door een kogel en vergif

De Duitse führer Adolf Hitler is wel degelijk gestorven in 1945 in Berlijn, waarschijnlijk door cyanide in te nemen en een kogel in zijn schedel te schieten. Dat zeggen Franse onderzoekers die uitzonderlijk toegang hebben gekregen tot een stuk van de schedel en tanden van de dictator, die door de Russische geheime dienst FSB in Moskou bewaard worden. 

"De tanden zijn authentiek, daarover bestaat er geen enkele twijfel", zo zei professor Philippe Charlier aan het persbureau AFP. "Onze studie bewijst dat Hitler gestorven is in 1945." Charlier is een gerechtsdokter die gespecialiseerd is in "historische cold cases".  Hij heeft ook onder meer meegewerkt aan de analyse van het gemummificeerde hart van Richard Leeuwenhart. 

"We kunnen stoppen met de samenzweringstheorieën over Hitler. Hij is niet gevlucht naar Argentinië in een onderzeeër, hij zit niet in een geheime basis op Antarctica of op de achterkant van de maan", zo zei Charlier. 

De studie van Charlier en vier andere onderzoekers is eerder deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine "European Journal of Internal Medecine". 

De voorpagina van de krant van de Amerikaanse strijdkrachten, Stars and Stripes, op 2 mei 1945.

Schedelfragment en tanden

De bevestiging dat Hilter wel degelijk gestorven is in 1945 is er gekomen op twee verschillende tijdstippen en op verschillende plaatsen. 

Eerst kregen de onderzoekers toegang tot een deel van de schedel, en tot een deel van de kaak en een aantal tanden van Hitler, die in Moskou bewaard worden, respectievelijk in de Staatsarchieven van de Russische Federatie en op de hoofdzetel van de geheime dienst FSB, de opvolger van de KGB -nota bene in een oud sigarettendoosje.

De schedel vertoonde een gat aan de linkerkant dat hoogstwaarschijnlijk door een kogel veroorzaakt was. De onderzoekers stelden vast dat de morfologie van het schedelfragment, "volledig overeenstemde" met röntgenfoto's die van Hitlers schedel genomen waren, een jaar voor zijn dood.

Enkele weken later kon Charlier aan de universiteit van Saint-Quentin-en-Yvelines, waar hij een team van medische antropologen leidt, enkele fragmenten van de tanden onderzoeken met een microscoop. De analyse van de tanden en verschillende valse tanden toonde afzettingen van wit tandsteen en geen spoor van vezels van vlees - Hitler was een vegetariër -, zo zei Charlier. 

"We hebben de zekerheid van een anatomische overeenkomst tussen de röntgenfoto's, de beschrijvingen van de autopsieën, de beschrijvingen door getuigen, voornamelijk diegenen die de tandprothesen gemaakt hebben, en de realiteit van wat we in onze handen hebben gehad", aldus Charlier. "Al deze analyses bij elkaar genomen bevestigen ons dat de onderzochte resten wel degelijk die van Adolf Hitler zijn, gestorven te Berlijn in 1945."

Het bovengrondse deel van de Führerbunker in Berlijn, waar Hitler zelfmoord gepleegd heeft. De lichamen van Hitler en Eva Braun werden verbrand in een bomkrater voor de nooduitgang aan de linkerkant. (Foto: Bundesarchiv_Bild_183-V04744/CC-BY-SA 3.0)

Gif en een kogel

De studie bevestigt niet alleen het algemeen aanvaarde denkbeeld dat Hitler op de 30e april 1945 gestorven is, samen met zijn maîtresse Eva Braun, in zijn bunker in Berlijn, ze werpt ook nieuw licht op de precieze doodsoorzaak, zo zei Charlier. 

"We wisten niet of hij een ampul met cyanide-gif had gebruikt om zichzelf om te brengen, of dat het een kogel in het hoofd was. Naar alle waarschijnlijkheid was het beide", zei hij.

Bij het onderzoek van de tanden werden er geen sporen van kruit gevonden, wat aantoont dat er geen revolverschot werd afgevuurd in de mond, maar waarschijnlijk in de nek of het voorhoofd.

Daarnaast kunnen blauwe afzettingen op Hitlers valse tanden een aanwijzing zijn voor "een chemische reactie tussen het cyanide en het metaal van de valse tanden", aldus Charlier. In dat geval zou Hitler dus een cyanide-capsule stukgebeten hebben, en een kogel in zijn hoofd gevuurd hebben. 

Meest gelezen