Videospeler inladen...

Hoe het bescheiden bruidsboeket van Meghan Markle bulkt van de symboliek

De ogen van miljoenen mensen wereldwijd waren gisteren gericht op het huwelijk van prins Harry en actrice Meghan Markle, die voortaan door het leven gaan als hertog en hertogin van Sussex. Op hun grote dag moesten alle details kloppen, zeker in hun outfit en accessoires. Het compacte trouwboeket van Meghan trok in dat opzicht de aandacht. Klein, maar doordacht, en vooral vol persoonlijke details en symboliek.

De Londense bloemiste Philippa Craddock is door het koninklijke koppel aangesteld als verantwoordelijke voor alle bloemstukken op de "royal wedding", inclusief Meghans trouwboeket. In overleg met Harry en Meghan kreeg het compacte witte boeketje een heel persoonlijke invulling.

Om te beginnen trok Harry zelf naar de tuin van Kensington Palace, zijn officiële verblijfplaats maar vooral ook van zijn moeder, wijlen prinses Diana, tot aan haar dood. Daar plukte hij eigenhandig enkele bloemen en wat groen voor in Meghans boeket. Als bijkomend eerbetoon aan Diana zitten er vergeet-me-nietjes in, de favoriete bloem van Harry's moeder. Ook Kate Middleton koos om die reden in 2011 voor vergeet-me-nietjes in haar trouwboeket.

Een andere bloem in Meghans boeket, is de mirte, een plant met een lange koninklijke traditie. Koninklijke bruiden verwerken het witte bloemetje al sinds 1858 in hun boeket, toen de dochter van Queen Victoria in het huwelijksbootje stapte. Queen Victoria kreeg de bloemen destijds zelf cadeau van de grootmoeder van haar man, prins Albert. Ze plantte na hun reis naar Duitsland zelf zo'n struik aan Osborne House. Die plant groeit en bloeit nog steeds, en daar komen ook de stukjes mirte uit Meghans boeket vandaan. Los van de koninklijke traditie staat mirte symbool voor hoop en liefde, waardoor het sowieso bij veel bruiden een geliefde bloemensoort is.  

Verder koos Meghan voor haar boeket ook voor lathyrus, lelietjes-van-dalen, pluimspirea, jasmijn en astrantia, allemaal bij elkaar gehouden door een eenvoudig wit lint. De lelietjes-van-dalen of meiklokjes zijn typisch voor deze tijd van het jaar en symboliseren liefde en appreciatie. Pluimspirea staat dan weer voor geduld en toewijding, eigenschappen die ook gelinkt kunnen worden aan een lang en gelukkig huwelijk. De astrantia tenslotte is een bloem die sterkte en moed symboliseert.  

WPA Rota

Wat gebeurt er na het huwelijk met Meghans boeket?

Wat bruiden na hun huwelijksfeest doen met hun trouwboeket is een persoonlijke keuze. Op veel trouwfeesten gooit de kersvers gehuwde vrouw haar bloemen blindelings naar achteren, in de groep aanwezige vrouwen op het feest. Wie het boeket kan opvangen, is de eerstvolgende die trouwt, zo wil de traditie. Andere bruiden laten hun boeket drogen, om zo een tastbare herinnering aan hun huwelijksdag over te houden.

Meghan Markle kiest voor geen van beide opties, maar sluit zich aan bij een aloude traditie in het Britse koningshuis. Ze schenkt haar boeket weg: de bloemen krijgen een plek op het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey, meteen de dag na het huwelijk. (zie video hieronder) Deze traditie bestaat al bijna een eeuw, sinds het huwelijk van de "Queen Mum", de moeder van de huidige Queen Elizabeth, in 1923. Ook Meghans schoonzus, Kate Middleton, schonk haar bruidsboeket in 2011 op die manier weg.

VIDEO: Een dag na het huwelijk heeft Meghans bruidsboeket een plaatsje gekregen op het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey.

Videospeler inladen...

Meest gelezen