Nicolas Maeterlinck

Jaarlijkse Sinksenfoor zaterdagmiddag gestart in Antwerpen

In Antwerpen is zaterdagmiddag de aftrap gegeven van de jaarlijkse Sinksenfoor, de vierde editie op de terreinen van Spoor Oost. Die is in het weekend voortaan langer open, volgens de organisatie onder meer om deelnemers aan de ramadan beter te ontvangen.

Onder een grauwe, maar droge hemel werd zaterdagmiddag de aftrap gegeven van de grootste kermis van Antwerpen. Tot en met zondag 24 juni kunnen kermisfanaten er zowat 150 attracties uitproberen, te midden van een reeks eet- en drankstandjes.

Dit jaar zijn er twee nieuwe attracties. De "Tower", die snelheidsduivels in een benedenwaarts zitje zo'n 90 meter in vrije val laat beleven, en de "Shaker", die snel ronddraait terwijl de zitcabine over de kop slaat.

Bij de opening tekenden heel wat Antwerpse prominenten present, zoals acteur Luk Wyns en komiek Luc Caals. Die laatste is dit jaar peter van de kermis, evenals acteur in een eind juni startende komedievoorstelling getiteld "De Sinksenfoor".

Antwerps schepen van Foren Ludo Van Campenhout (N-VA) en burgemeester Bart De Wever (N-VA) openden de kermis mee. De burgemeester toonde een afbeelding die hij kreeg, met daarop een Antwerpse foor uit 1576. "De verhuis (van de Gedempte Zuiderdokken, waar de kermis na protest weg moest, red.) is verteerd", zei hij, "al blijft de eindbestemming op termijn aan de kaaien."

Vorig jaar bleef de Sinksenfoor op vrijdag en zaterdag tot 1.00 uur open. "Dit jaar is dat met een uur uitgebreid. Vorig jaar was het zeer warm, waardoor de mensen pas vrij laat kwamen. Ook valt de ramadan samen met de foor, zodat wij ook de deelnemers beter kunnen ontvangen als ze iets willen eten", zo zegt woordvoerder van de Sinksenfoor Jean-François Vlasselaerts.

Vorig jaar zakten zowat 800.000 bezoekers af naar Spoor Oost. De organisatie hoopt dat aantal te overtreffen. De Sinksenfoor is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en de fiets. De Lijn heeft een specifiek evenementticket.

Meest gelezen