Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Leider Spaanse partij Podemos onderwerpt zich aan vertrouwensstemming na aankoop luxehuis

De leider van de Spaanse radicaal-linkse partij Podemos en zijn partner organiseren een vertrouwensstemming over hun toekomst binnen de partij. Beiden liggen zwaar onder vuur omdat ze een duur luxehuis hebben gekocht in de buurt van Madrid. Volgens critici binnen Podemos strookt dat niet met de ethische principes van de partij. 

De partij Podemos groeide uit de protestbeweging tegen corruptie, de economische elite en de besparingen tijdens de economische crisis. Dat partijleider Pablo Iglesias en zijn partner - en partijwoordvoerder - Irene Montero een villa ter waarde van 600.000 euro hebben gekocht, valt bij sommigen binnen Podemos in slechte aarde.

"De ethische code van Podemos is geen formaliteit", liet Podemos-militant en burgemeester van de stad Cádiz optekenen. "Het is een engagement om te leven zoals de gewone mensen, om hen te kunnen vertegenwoordigen in de instellingen."

Iglesias en Montero erkenden gisteravond tijdens een persconferentie dat hun geloofwaardigheid en eerlijkheid momenteel inderdaad voorwerp van debat is. Er komt daarom een vertrouwensstemming over hun toekomst binnen de partij, met name of ze hun mandaat kunnen behouden. De leden van de partij zullen daarover kunnen stemmen.

"Als zij beslissen dat we ontslag moeten nemen, dan zullen we ontslag nemen", zei partijleider Iglesias tijdens de persconferentie. Daar gaf hij ook toe dat hij nooit had gedacht dat de aankoop van het luxehuis zo'n polemiek zou veroorzaken.

Het koppel verwacht dit najaar een tweeling en wil de kinderen naar eigen zeggen in alle rust opvoeden in het luxehuis. De villa bevindt zich in de gemeente Galapagar, in de heuvels ten westen van Madrid. Het huis zelf is 270 vierkante meter groot en heeft een grote tuin met zwembad. Iglesias en Montero hebben voor de aankoop een hypotheeklening van 540.000 euro over 30 jaar afgesloten.

Meest gelezen