Een poema of bergleeuw in het Yellowstone National Park (archieffoto).

Poema doodt mountainbiker en verwondt er een tweede in de staat Washington

Een poema heeft zaterdag een mountainbiker gedood en een tweede flink toegetakeld toen ze zijn territorium binnenreden in de staat Washington. Agenten van het Fish and Game Departement hebben het dier achtervolgd met honden en doodgeschoten. 

De mountainbikers waren samen aan het rijden op een afgelegen pad diep in de bossen in het gebied rond North Bend, op zo'n 30 kilometer ten oosten van Seattle, toen ze het dier tegenkwamen. 

De poema viel de twee mannen aan, en bracht de eerste fietser diepe krabwonden toe. De tweede fietser werd door de poema meegesleept naar zijn leger, zo zei de plaatselijke sherrif.

De eerste mountainbiker, een 31-jarige man, fietste zo'n drie kilometer weg van de plaats van de aanval, en belde toen de hulpdiensten. Hij kom enkel zeggen: "Kan je me horen? Help", voor de verbinding uitviel.

De politie reed het pad op, vond de fiets van de tweede mountainbiker, en ging de bossen in. Daar vonden ze de poema die gebogen stond over het levensloze lichaam van de man. 

Een agent vuurde een schot af naar de poema maar miste, waarop het dier wegvluchtte in de bossen. Agenten van het Fish and Game Departement van de staat Washington achtervolgden het dier met honden, en schoten het dood. 

De overlevende fietser werd naar een ziekenhuis in Seattle gebracht met ernstige, maar niet levensbedreigende verwondingen. 

Een poema (archief). (Foto: Bart Lammers/Wikimedia Commons)
Bas Lammers

Aanvallen uiterst zeldzaam

Fatale aanvallen door poema's zijn in Noord-Amerika extreem zeldzaam. De laatste 100 jaar zijn er slechts enkele tientallen opgetekend, waarvan de meeste te maken hadden met kinderen.

Het was slechts de tweede aanval door een poema met een fatale afloop in de staat Washington in de laatste 100 jaar. 

Poema's zijn wel territoriaal, maar ze zullen mensen die hun territorium betreden normaal gezien altijd uit de weg gaan. Meestal vallen ze enkel mensen aan als ze in het nauw zitten, wat niet vaak gebeurt aangezien ze met hun scherpe zintuigen mensen meestal al van ver horen aankomen, en zich dan uit de voeten maken. 

Als ze echter aanvallen, zijn ze extreem gevaarlijk. Ze richten zich bij hun aanval vooral op de nek, het hoofd en de rug, en het zijn bijzonder krachtige dieren. Poema's zijn de op drie na grootste katachtigen ter wereld, en een volwassen vrouwtje kan tot 65 kilogram wegen, een mannetje, dat zowat even groot is als een volwassen mens, haalt wel 100 kilo. Met hun grote klauwen en lange achterpoten zijn ze ook heel snel. 

Meest gelezen