Videospeler inladen...

Premier Michel garandeert "onafhankelijk en grondig" onderzoek na dood peuter bij politieachtervolging

Het onderzoek van politie en parket naar de ware toedracht van de politieachtervolging waarbij een meisje van twee jaar om het leven is gekomen, moet in totale onafhankelijkheid gebeuren. Dat heeft premier Michel gezegd bij Franstalige media. "Een onafhankelijk onderzoek moet licht laten schijnen op de ware toedracht van de feiten. We leven in een democratie, dus dat moet zo gebeuren", zo zei de premier bij de RTBF.

Het tweejarige Koerdische meisje Mawda is om het leven gekomen in de nacht van woensdag op donderdag bij een politieachtervolging in Maizières, bij Bergen. Ze zat in een bestelwagen vol illegale migranten. Ze stierf door een schot, meer bepaald door een verdwaalde politiekogel. Parket en het Comité P, dat toeziet op de werking van de politiediensten, zijn een onderzoek gestart naar de feiten. Wanneer hun rapport rond is, is nog onduidelijk.

Premier Michel reageert nu op die gebeurtenissen. Hij benadrukt dat het onderzoek "onafhankelijk gevoerd zal worden en tot het uiterste zal gaan om een licht te werpen op de ware toedracht van de feiten", zo verzekert hij bij de RTBF. "Want dat is belangrijk voor de democratie, die ons land is. Je kind in die omstandigheden verliezen: dat is een tragedie, een drama. Daarom gaan mijn gedachten uit naar de familie van het kind. Zij moeten zich hierdoor verscheurd voelen. Ik denk ook in het bijzonder aan de politieagenten die hierbij betrokken zijn geraakt."

Michel heeft intussen zijn persoonlijk zijn medeleven betuigd met de familie van de peuter. Maar over de inhoud van het gesprek tussen de premier en de familie worden geen details vrijgegeven.

"Doe niet aan politieke recuperatie van deze zaak"

Michel doet ook een duidelijke politieke oproep dat "iedereen in meerderheid en oppositie respect moet tonen" en geen overhaaste conclusies mag trekken. "Ik wijs alle vormen van politieke recuperatie af", zegt hij. In Franstalig België riep Ecolo onder meer op tot het ontslag van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) , zeer tegen de zin van de MR. De partij van premier Michel vindt dat de Franstalige groenen zich schuldig maken aan "links populisme".

Jambon, bevoegd voor de politiediensten, heeft eerder al gezegd dat hij de definitieve vaststellingen wil afwachten, maar de minister van Binnenlandse zaken wijst tegelijk wel op de "drieste omstandigheden waarin mensensmokkel gedijt". Hij heeft empathie voor de slachtoffers, maar ook voor zijn politiemensen. "Zij hebben hun werk gedaan en moeten elke dag tegen de mensensmokkel vechten", aldus Jambon.

Meest gelezen