Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Spanje weigert zelfbestuur terug te geven aan Catalonië wegens "provocatie" van nieuwe regering

Ook na de installatie van de nieuwe regionale regering voor Catalonië wil de Spaanse premier Mariano Rajoy het zelfbestuur van die regio niet herstellen. Volgens Rajoy zet die Catalaanse regering de "confrontatie met de Spaanse staat gewoon voort".

Gisteren maakte de nieuwe Catalaanse minister-president Quim Torra de samenstelling van zijn regering bekend. Die beschikt over een meerderheid in het Catalaanse parlement dat eind vorig jaar verkozen werd. In die regering zitten evenwel twee ministers die in Madrid in de cel zitten wegens hun poging tot afscheuring en twee ministers die eind vorig jaar naar België zijn gekomen samen met de afgezette regeringsleider Carles Puigdemont.

De Spaanse premier Mariano Rajoy noemt die benoeming een "provocatie" en zegt dat hij het artikel 155 van de grondwet zal blijven handhaven. Via dat artikel heeft de regering in Madrid in oktober vorig jaar het zelfbestuur van Catalonië opgeheven en de regio tijdelijk onder centrale controle gebracht.

De crisis tussen Madrid en Catalonië blijft dus voortduren. Opvallend is wel dat Rajoy voor zijn verklaring een ontmoeting heeft gehad met Pedro Sanchez, de voorzitter van de socialistische oppositiepartij PSOE, en met Albert Rivera, de leider van de liberale Ciudadanos. Op die manier wil Rajoy tonen dat zijn conservatieve Partido Popular niet alleen staan in Madrid. Rajoy leidt immers een minderheidsregering die gedoogsteun krijgt van Ciudadanos, een partij die het alsmaar beter doet in de peilingen en dat te koste van de PP van Rajoy die geplaagd wordt door corruptieschandalen.

 

Meest gelezen