Spontane staking bij Umicore Hoboken

Vrijdagmiddag hebben tientallen arbeiders bij metaalverwerker Umicore in Hoboken het werk neergelegd. Ze zijn de hoge werkdruk door een personeelstekort beu.

"Umicore heeft te kampen met vertrekkers naar de petrochemie en de haven. Ze vinden heel moeilijk nieuwe mensen, waardoor de werkdruk stijgt", bevestigt ABVV-secretaris Marc Pottelancie het nieuws. "We zijn aan het praten over de arbeidsvoorwaarden. Donderdagavond zijn we er nog niet uitgeraakt. Dat is vrijdag meegedeeld aan het personeel, waarna enkele tientallen personeelsleden het werk hebben neergelegd."

In totaal zouden er 200 nieuwe werknemers worden gezocht, al zouden er intussen ook al 80 zijn gevonden, zodat er nog 120 vacatures overblijven.
Op 29 mei wordt volgens de vakbond opnieuw samengezeten met de directie. "Concurreren kan de metaalsector met de chemie niet. We kunnen proberen het verschil zo klein mogelijk te maken en denken aan zaken zoals een hospitalisatieverzekering, enzovoort", besluit de vakbondsman.

Het bedrijf bevestigt de actie. "De aanleiding daarvoor was de bespreking van positieve maatregelen die de directie wil nemen om onze competitiviteit op de arbeidsmarkt te vergroten. Daarover waren gesprekken met de vakbond aan de gang, maar zij hebben hun ontevredenheid tijdens de onderhandelingsfase getoond. Bij hun informatiesessie hebben een aantal medewerkers beslist om het werk neer te leggen."

Meest gelezen