Trump eist onderzoek naar "mogelijke FBI-infiltratie" in presidentiële campagne

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat het ministerie van Justitie gaat onderzoeken of de FBI of Justitie zelf al dan niet zijn geïnfiltreerd in zijn presidentiële campagne. Trump vraagt zich openlijk af of de vorige regering onder president Obama zo'n infiltratie voor politieke doeleinden heeft aangevraagd.

Via Twitter laat Trump weten dat hij zo'n onderzoek eist en dat hij de aanvraag morgen officieel zal indienen. Eerder vandaag haalde de Amerikaanse president - ook al via Twitter - uit naar het onderzoek over mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. "Een heksenjacht", aldus Trump.

Vrijdag nog beschuldigde Trump de FBI ervan een infiltrant te hebben ingeschakeld in zijn verkiezingsteam. De krant The New York Times kwam daarna met het verhaal dat de FBI een informant - en geen spion of infiltrant - had gestuurd om te praten met campagneadviseurs van Trump, maar enkel nadat er aanwijzingen waren opgedoken over verdachte contacten met Rusland.

Nu vraagt president Trump dus dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een officieel onderzoek gaat voeren naar mogelijke infiltratie "voor politieke doeleinden".  Volgens The New York Times kan die vraag leiden tot een clash tussen het Witte Huis en het ministerie van Justitie. Politieke tegenstanders van Trump verdenken hem ervan het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging te willen destabiliseren.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft na Trumps tweet een korte, officiële reactie de wereld in gestuurd. Het ministerie laat weten dat het zijn inspecteur-generaal concreet heeft gevraagd om uit te zoeken "of er bij de FBI bepaalde ongepaste of politieke motieven hebben meegespeeld, in de manier waarop ze de mogelijke verdachte conctacten met Rusland tijdens de verkiezingscampagne van Trump onderzocht hebben".

Meest gelezen