Videospeler inladen...

320.000 Chinese wolhandkrabben lopen in de val

Sinds de plaatsing van de krabbensleuf in de Kleine Nete in Grobbendonk, drie maanden geleden, zijn er al 320.000 Chinese wolhandkrabben gevangen. Een onverhoopt succes, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij.

De Chinese wolhandkrabben zijn exoten, bijna 100 jaar geleden kwamen ze met een schip in Europa terecht, en intussen zijn ze op veel plaatsen een echte plaag geworden. Ze eten alles op wat ze op de bodem van de rivieren tegenkomen, maar zelf kunnen ze zich volop voortplanten want natuurlijke vijanden hebben ze niet bij ons. 

Krabbensleuf

In Grobbendonk liet de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in februari een nieuwe val plaatsen (lees hier meer). De vorige val had niet het verhoopte succes, want er belandden toen niet alleen krabben in, maar ook vissen. 
Maar de nieuwe val blijkt een gigantisch succes. Katrien Smet van de VMM: "We hebben ondertussen 320 000 van die wolhandkrabben gevangen, dat is een spectaculair resultaat waar we zelf ook verrast over zijn. Dat betekent dat die krabben alvast geen schade meer kunnen aanbrengen aan de oevers van de waterloop." 

Evaluatie

De VMM wil pas in het najaar beslissen of de krabbensleuf ook op andere plaatsen geïnstalleerd kan worden. "We zijn op drie verschillende plaatsen gestart met een proefproject. In Zandhoven langs de Molenbeek gebruiken we een soort kooien die met een lift omhoog getrokken worden, en in Aarschot (Vlaams-Brabant) langs de Demer werken we met geleidingspanelen, dat is om de krabben te vangen die uit het water komen. We vangen daar ook krabben, maar de methodes zijn voorlopig veel minder succesvol dan in in Grobbendonk." 

Foto's: (c) VMM

krabbensleuf

Meest gelezen