Videospeler inladen...

Technocraat Giuseppe Conte is voorgedragen als nieuwe premier van Italië

In Italië is de jurist en technocraat Giuseppe Conte voorgedragen als nieuwe premier van een regeringscoalitie van de Vijfsterrenbeweging en de Lega. Dat hebben de leiders van die twee partijen bekendgemaakt, na hun bezoek aan de president. Als die zijn zegen geeft, zou Italië al eind deze week een regering kunnen hebben.

De twee partijen bereikten vorige week al een ambitieus regeerakkoord, dat ze zelf een "contract voor de regering van de verandering" noemen. Dat ze radicaal komaf willen maken met de oude politieke cultuur, beloofden ze al tijdens de verkiezingscampagne. Met de naam van de nieuwe premier gaan ze dus verder op dat elan. De hele dag al werd de naam van Giuseppe Conte in de Italiaanse pers genoemd. Zelfs in Italië is hij bij het grote publiek een nobele onbekende.

Nochtans heeft hij een indrukwekkend cv. Hij studeerde aan de meest gerenommeerde universiteiten van de wereld, zoals aan Yale in de VS en aan de Sorbonne in Parijs. Momenteel is hij professor Privaatrecht aan de universiteiten van Firenze en Rome. Hij komt uit het uiterste zuiden van Italië, uit Puglia, maar is dus een man van de wereld. Naar verluidt heeft hij een verfijnde smaak, en houdt hij van driedelige designerpakken. Hij is ook nog relatief jong naar politieke maatstaven, 54.

De rest van de regering

De rest van de regeringsploeg die de Lega en de Vijfsterrenbeweging willen samenstellen, is nog niet bekendgemaakt. In de Italiaanse pers circuleren allerlei namen, maar geen enkele daarvan is bevestigd. Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging zei alleen dat het een politieke regering wordt, met mensen die zich met politieke zaken bezig zullen houden. Dat Di Maio en Matteo Salvini van de Lega zelf minister worden, staat wel buiten kijf. Salvini wordt zo goed als zeker minister van Binnenlandse Zaken, en zo bevoegd voor asiel en migratie én veiligheid, de kernthema's van de Lega. Di Maio zou ofwel Werk, ofwel Economische Ontwikkeling krijgen, belangrijke thema's voor zijn kiespubliek, dat jong is en hoofdzakelijk in het achtergestelde zuiden woont.

Als de Italiaanse president zijn fiat geeft aan deze regering, kan het eind deze week al tot een vertrouwensstemming komen in het parlement. Het wordt hoe dan ook een onuitgegeven regering in Italië. Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging had het na zijn bezoek aan de president over het begin van de Derde Republiek. De Eerste was de periode na de Tweede Wereldoorlog, waarin de ene na de andere coalitieregering na korte tijd al struikelde. De Tweede was de periode Berlusconi, vanaf begin jaren 90, toen een links en een rechts blok elkaar afwisselden in meestal veel stabielere regeringen. Spreken over een Derde Republiek zegt veel over de ambities van deze ploeg. 

Onrust in Europa

Maar in Europa klinken toch ongeruste stemmen. Nadat gisteren al de Franse minister van Economie zijn twijfels had uitgesproken over de trouw van deze ploeg aan Europese afspraken, deed vandaag de voorzitter van de Europese Volkspartij Manfred Weber dat nog eens over. Het kwam hen allebei op korzelige commentaren te staan in Italië, over "Duitse en Franse bedreigingen". Laat Weber zich maar met de Duitsers bezighouden, tweette Matteo Salvini, wij zullen wel aan het welzijn van de Italianen denken.

Meest gelezen