Video player inladen...

Maduro volgt zichzelf op als president van Venezuela

Nicolas Maduro (55) volgt zichzelf op als president van Venezuela. Hij heeft de presidentsverkiezingen met ruim twee derde van de stemmen gewonnen. De oppositiepartijen erkennen de verkiezingsuitslag niet: volgens hen zijn de verkiezingen niet eerlijk verlopen.

Maduro (55) is president van het Zuid-Amerikaanse land sinds 2013. Daarvoor was hij vicepresident onder Chavez. Hij kreeg nu bijna 68% van de stemmen, zijn grootste uitdager Henri Falcon (56) blijft steken op 21,2 procent van de stemmen.  Falcon erkent het resultaat niet en vraagt nieuwe verkiezingen. Volgens hem werd de uitslag gemanipuleerd en kregen officiële waarnemers geen toegang tot verschillende stembureau's.

In totaal mogen ruim 20 miljoen Venezolanen hun stem gaan uitbrengen, maar minder dan de helft heeft dat effectief gedaan. Daarom erkent de oppositie, die de verkiezingen geboycot heeft, de uitslag niet. Volgens hen is de stembusgang niet eerlijk verlopen. De belangrijkste oppositiepartijen hebben zich verenigd hebben in de coalitie "Tafel van Democratische Eenheid" (MUD). Zij hebben de verkiezingen links laten liggen, omdat een deelname het illegale karakter van de verkiezingen enkel zou ondersteunen.

Maduro zelf heeft zijn overwinning wel gevierd. En via Twitter heeft hij zichzelf ook tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen. "Vrede en democratie hebben gezegevierd op deze historische dag voor het vaderland", tweet Maduro. "We vieren samen met het volk dit nieuwe begin om het vaderland naar definitieve welvaart te leiden. Laten we samen nieuwe slagen uitvechten."

Met zijn herverkiezing kan Maduro in principe nog eens zes jaar aan de macht blijven, maar vanuit het buitenland komt er kritiek op zijn herverkiezing. Onder meer de Groep van Lima, een verbond van veertien Zuid-Amerikaanse landen, de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de verkiezingen als ondemocratisch veroordeeld.

Venezuela gaat al jaren door een politieke en economische crisis. Er is onder meer een tekort aan voedsel en medicijnen, en de inflatie is torenhoog. Miljoenen Venezolanen zijn hun land daarom al ontvlucht.

Video player inladen...

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”: 

Video player inladen...

Meest gelezen