Mogherini ziet geen alternatief voor nucleair akkoord met Iran

"Er is geen alternatief voor het nucleair akkoord met Iran." Dat heeft Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlandse beleid van de Europese Unie, gezegd in reactie op de uitlatingen eerder van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

"Minister Pompeo heeft op geen enkele manier aangetoond hoe de Amerikaanse uitstap uit het nucleair akkoord de regio beschermt of zal beschermen tegen de verspreiding van kernwapens, of hoe het ons in een betere positie brengt om het gedrag van Iran in andere domeinen te beïnvloeden", stelt Mogherini in een persbericht.

Ze wijst erop dat het akkoord uit 2015 het resultaat was van jarenlange "complexe en delicate" onderhandelingen, en dat het internationaal atoomagentschap IEAE "al tien keer heeft bevestigd dat Iran al zijn beloftes op kerngebied nakomt".

"De Europese Unie blijft zich ertoe engageren om het nucleair akkoord ten volle te implementeren, zolang Iran die beloftes niet schendt", besluit Mogherini.

Rouhani: "Wie zijn jullie om te beslissen voor Iran en de wereld?"

De Verenigde Staten kunnen niet in hun eentje beslissingen nemen voor Iran en voor de wereld. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani gezegd, na de uitspraken van Pompeo.

"De wereld aanvaardt vandaag niet dat de Verenigde Staten voor hem beslissen. (...) Wie zijn jullie om te beslissen voor Iran en de wereld? Het tijdperk van dergelijke uitlatingen is voorbij", zei Rouhani volgens Iraanse nieuwsagentschappen.

Meest gelezen