Video player inladen...

Ouders van meisje dat stierf door politiekogel verontwaardigd : "Twee dagen geen nieuws gekregen" 

De ouders van Mawda, de tweejarige peuter die omkwam door een verdwaalde politiekogel, zijn erg verontwaardigd over hoe ze door de politie zijn behandeld, omdat ze naar eigen zeggen 1 nacht en 2 dagen zonder nieuws bleven in de cel. Ze willen een onafhankelijk onderzoek en eisen een parlementaire onderzoekscommissie. Dat zegt hun advocaat Olivier Stein. Binnenlandse Zaken zegt evenwel het volste vertrouwen te hebben in het lopende onderzoek.

Het meisje stierf vorige week na een politie-achtervolging op de E42 tussen Namen en Bergen. De snelwegpolitie had een busje opgemerkt bij Namen, en er begon een lange achtervolging met vier politievoertuigen.  

In de buurt van Nimy, bij Bergen, loste de politie een schot. 

Daarna kwamen de inzittenden, onder wie twee families Koerdische vluchtelingen, uit de bestelwagen - er is sprake van een 25-tal personen. Een peuter bleek zwaargewond, en overleed op weg naar het ziekenhuis. Later bleek het meisje geraakt door een verdwaalde kogel. Gisteren beloofde premier Charles Michel nog een grondig en onafhankelijk onderzoek naar wat er precies gebeurde. 

(Lees voort onder de foto.)

"Zaten één nacht en twee dagen vast zonder nieuws"

Op een persconferentie in Brussel bleek dat er één keer geschoten is naar het busje. Dat gebeurde vanuit een politieauto die naast het voertuig reed. Er was gemikt op de bestuurder, maar de familie van Mawda zat achter hem, en zo is wellicht het meisje geraakt in de wang. 

Een agent heeft geprobeerd om het meisje te reanimeren, maar dus zonder resultaat. De ouders vertelden nog dat het 20 minuten duurde vooraleer er een ambulance ter plaatse was. 

De ouders zijn ook erg ontgoocheld over het feit dat ze lang op nieuws moesten wachten over hun dochter. Ze zaten één nacht en twee dagen vast in een politiecel zonder nieuws over hun dochtertje, zeggen ze: het incident gebeurde donderdagmorgen rond 3 uur, maar de ouders zouden pas in de loop van vrijdag op de hoogte zijn gebracht van het overlijden van hun dochter. 

De ouders eisen nu een parlementaire onderzoekscommissie, omdat ze het Comité P wantrouwen, dat toezicht houdt op de werking van de politiediensten. 

Binnenlandse Zaken: "Volste vertrouwen in onderzoek dat nu loopt"

Binnenlandse Zaken zegt het volste vertrouwen te hebben in het onderzoek dat nu loopt. Dat is in handen van het parket en dat zal alle nieuwe elementen en verklaringen mee in het onderzoek opnemen, klinkt het. Voorts is er het Comité P dat elk schietincident van de politie moet onderzoeken. De woordvoerder wijst verder nog op de scheiding der machten in ons land. 

VIDEO: De ouders van Mawda hebben de pers toegesproken. Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal".

Video player inladen...

Meest gelezen