BELGA/VERGULT

Professor van Antwerpse universiteit krijgt hoge Franse onderscheiding voor bijdrage aan de Franse cultuur

Professor Alex Vanneste (71) van de Universiteit Antwerpen wordt in Frankrijk door de premier benoemd tot tot Chevalier dans l'Ordre des Palmes académiques. Die hoge onderscheiding voor academici die een substantiële bijdrage hebben geleverd aan het onderwijs, gaat zelden naar iemand die niet de Franse nationaliteit heeft. Vanneste is de drijvende kracht achter de opleiding Romaanse talen aan de UA.  

Vanneste krijgt de onderscheiding op voordracht van de Franse premier Édouard Philippe en van de minister van Nationale Opvoeding. Het ereteken van l'ordre des Palmes académiques gaat enkel naar niet-Franse burgers als ze actief hebben bijgedragen tot "de uitstraling van de Franse taal en cultuur in de wereld". De onderscheiding bestaat al sinds 1808 en werd ingesteld door Napoleon. Het ereteken gaat naar academici die een substantiële bijdrage hebben geleverd aan het onderwijs. Het is de oudste Franse onderscheiding voor burgers en de enige nog bestaande keizerlijke onderscheiding.

Professor Vanneste is sinds 1970 verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Op dit moment is hij decaan van de Faculteit Ontwerpwetenschappen, maar hij begon zijn carrière als docent Frans. Als coördinator en jurylid zette hij ook zijn schouders onder de talenwedstrijd "La Tour Eiffel - Concours de français" en vanaf 1994 "OLYFRAN". Vele tienduizenden middelbare scholieren namen daar in de loop der jaren aan deel.

"Dat ik beloond word met tekenen van waardering uit het buitenland, maakt het des te mooier"

Vanneste reageert verheugd op de erkenning. "Aan mijn opdrachten aan de universiteit en de contacten met de studenten heb ik altijd veel plezier beleefd. Dat ik daar nu nog eens uitdrukkelijk voor beloond word met tekenen van waardering uit het buitenland, maakt het nog veel mooier. Les geven is het fijnste beroep ter wereld, zeker als je dat mag doen in en over de schitterende taal van Molière en een cultuur die ons letterlijk en figuurlijk zeer nabij is."

De onderscheiding wordt uitgereikt door de Franse premier op voordracht van de minister van Nationale Opvoeding. De onderscheiding wordt ook wel eens La Légion violette genoemd, naar de kleur van het ereteken. De bijhorende lijfspreuk van de orde is er eentje van de Griekse filosoof Heraclitus: "de zon is iedere dag jong." Vanneste krijgt zijn onderscheiding eind juni op de Franse ambassade in Brussel.

Meest gelezen