Twee klimmers overleven tocht op Mount Everest niet

De voorbije dagen zijn er twee klimmers op de Mount Everest om het leven gekomen. Volgens Nepal gaat het om een Japanner en een Macedoniër. Elk jaar proberen 340 ervaren klimmers de hoogste berg ter wereld te bedwingen.

Volgens de Nepalese toerismedienst die gevestigd is aan het basiskamp van de Everest is de Japanse klimmer van 35 vandaag om het leven gekomen, en de Macedoniër van 63 tijdens het weekend. Hun lichamen moeten nog teruggebracht worden naar het basiskamp. Veel details over hun dood zijn nog niet bekend. De Japanner werd dood aangetroffen in zijn tentje op meer dan 7.000 meter hoogte.

De Japanse klimmer was niet aan zijn proefstuk toe: het was al de achtste keer dat hij de Everest wilde beklimmen. Bij vorige klimpogingen verloor hij verschillende vingers door de vrieskou op grote hoogte. De Macedonische klimmer probeerde al zeven keer de Everest te beklimmen, maar slaagde daar nog nooit in.

Elk jaar proberen ongeveer 340 klimmers uit alle hoeken van de wereld samen met hun sherpa's de hoogste berg ter wereld te beklimmen. Jaarlijks komen er vijf tot tien klimmers daarbij om het leven. Door de gunstige weersomstandigheden hebben de afgelopen week vrij veel klimmers de top gehaald.

Meest gelezen