imago/Italy Photo Press

"Il professore" Giuseppe Conte, nog niet eens premier en hij ligt al onder vuur

Giuseppe Conte, de jurist die gisteren door de Vijfsterrenbeweging en de Lega werd voorgedragen als nieuwe premier van Italië, ligt nu al onder vuur. De hoogleraar privaatrecht zou mogelijk zijn academische cv hebben opgesmukt.

Giuseppe Conte is de compromiskandidaat van de Vijfsterrenbeweging en de Lega, de winnaars van de Italiaanse verkiezingen die samen een coalitieregering vormen. President Sergio Mattarella moet zijn fiat geven, maar kondigde vanmorgen al aan dat hij een dag bedenktijd vraagt. 

De president zou bedenkingen hebben bij de autonomie van Conte, een volslagen nieuwkomer in de politiek. De kans dat hij een marionet wordt van Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging en Matteo Salvini van de Lega, is niet ondenkbeeldig. Mattarella had vandaag nog overleg met de voorzitters van de beide parlementaire kamers.

Intussen zijn echter nieuwe bezwaren gerezen tegen Conte. De kandidaat-premier is een vooraanstaand jurist, maar wordt beticht van ongerijmdheden in zijn cv. 

Vijfsterrenbeweging blijft achter Conte staan

Hij heeft daarin gerenommeerde universiteiten over de hele wereld opgesomd, waaronder ook de New York University (NYU). In The New York Times zegt een woordvoerster van de NYU echter dat er in de administratie van de universiteit niemand met de naam Giuseppe Conte staat, noch als student, noch als lid van een faculteit. De universiteit merkt wel op dat het mogelijk is dat Conte korte cursussen volgde. De namen van die deelnemers worden niet bijgehouden in de database.

De Vijfsterrenbeweging blijft achter haar kandidaat-premier staan. "Conte heeft op geen enkel moment geschreven dat hij cursussen of een master aan de universiteit heeft gevolgd, maar enkel dat hij in het buitenland heeft verbleven om te studeren en zijn kennis van het juridisch Engels bij te schaven".

Voor de Vijfsterrenbeweging is "dit is de zoveelste bevestiging dat ze echt bang zijn voor deze regering van de verandering."

Meest gelezen