Video player inladen...

Opnieuw 2 doden door ebola in Congo

Er zijn opnieuw 2 doden gevallen door het ebolavirus in Congo. Bovendien zijn er ook 7 nieuwe gevallen vastgesteld. Dat laat het Congolese Gezondheidsministerie weten. 

Een van de overlijdens vond plaats in Mbandaka, een stad met een miljoen inwoners. De tweede dode was een verpleegster in het dorp Bikoro, waar begin mei de eerste gevallen van ebola zijn gedetecteerd. Mbandaka ligt op ongeveer 130 kilometer van Bikoro. Het overlijden van de verpleegster laat het dodental sinds het begin van de epidemie stijgen naar 27. 

Ebola is een virus dat koorts en interne bloedingen veroorzaakt. Het is zeer dodelijk, minstens de helft van de patiënten overlijdt. Ebola is besmettelijk en wordt overgedragen door lichaamsvocht, zoals bloed, speeksel en diarree. Het wordt niet via lucht overgedragen. 

Congo heeft in het verleden al meerdere uitbraken van ebola gekend, maar die vonden vaak in de brousse plaats. Daar zijn weinig inwoners waardoor het aantal doden steeds beperkt bleef. Nu de ziekte is opgedoken in Mbandaka, kan het virus zich snel verspreiden waardoor er een explosieve toename aan slachtoffers kan zijn. 

De laatste dodelijke epidemie in West-Afrika dateert van 2014-2016. Er vielen toen 11.300 doden. Dit torenhoge aantal doden was vooral te wijten aan de verspreiding van het virus naar de hoofdsteden van Guinee, Sierra Leone en Liberia. 

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Video player inladen...

Meest gelezen