"Vondelingenschuif had dood baby kunnen voorkomen"

Maandag is een babylijkje gevonden in het Josafatpark in Schaarbeek. Op amper 300 meter staat een huis met vondelingenschuif in Evere, maar de burgemeester gaf geen toelating om deze te openen. Volgens Mathilde Pelsers van de vzw Corvia bestond de kans dat het baby in de vondelingenschuif was terechtgekomen.

Sinds 22 september is het huis met vondelingenschuif in Evere gebruiksklaar. Er is twee jaar aan gewerkt en er staat een heel team klaar om de schuif met alarm en opvang te doen werken. In Antwerpen bestaat al verschillende jaren zo'n vondelingenschuif en daar wordt af en toe een kindje achtergelaten. De burgemeester van Evere heeft liever geen vondelingenschuif op zijn grondgebied en hij gaf geen toestemming. Als de vondelingenschuif openging dan zou ze verzegeld worden.

Erg jammer vindt Mathilde Pelsers de bezieler van het project: "Elk kindje heeft recht op leven, deze baby is teruggevonden op 300 meter van onze vondelingenschuif. Onbegrijpelijk dat de burgemeester geen toestemming geeft. De kans is groot dat de moeder of vader het kindje in de schuif zou gelegd hebben. Het is nu wachten op de Raad van State, zij kunnen het verbod verbreken. We kunnen meteen opengaan".  

Meest gelezen