Videospeler inladen...

Cannes-winnaar "Girl" opent 45e Film Fest Gent

Op dinsdag 9 oktober opent Film Fest Gent met de Belgische première van "Girl". Dat maakte regisseur Lukas Dhont vanavond zelf bekend in "Van Gils & gasten". De film over een transgender ballerina won vorige week in Cannes de felbegeerde Caméra d'Or,
de prijs voor het beste debuut.

Het goede nieuws voor "Girl" blijft maar komen. Na de prijzenregen in Cannes zal de debuutfilm van de 26-jarige Lukas Dhont op 9 oktober feestelijk in Belgische première gaan op de openingsavond van Film Fest Gent.

Dhont is zelf ook van Gent en heeft een speciale band met het filmfestival. In 2012 kreeg hij een zogenaamde special mention voor zijn kortfilm "Corps perdu", twee jaar later won hij op Film Fest Gent de prijs voor beste Belgische studentenkortfilm met zijn masterproef "L'infini". Zegt Dhont: "Wat we nu meemaken met "Girl" overtreft mijn stoutste dromen. Cannes mag dan wel het grootste festival zijn, maar Gent is het festival dat mij het meest aan het hart ligt. Mijn film hier in première laten gaan, is fantastisch."

Cannes is dan wel het grootste festival,
maar Gent ligt mij het meest aan het hart

Lukas Dhont, regisseur "Girl"
Invision

Revelatie

Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Gent, heeft niet lang moeten nadenken over de selectie: "Lukas Dhont toont in een pracht van een speelfilmdebuut de dromen en verlangens van een meisje gevangen in een jongenslichaam. Hij doet dit met een ongelofelijke tact, tederheid en inlevingsvermogen." Duynslaegher spreekt ook nog van "de revelatie van een super getalenteerde regisseur".

Prijsbeest

"Girl" is geïnspireerd door een waargebeurd verhaal en gaat over de 15-jarige Lara, die droomt van een carrière als ballerina. Maar Lara werd geboren als jongen. De film volgt Lara in het dagelijkse gevecht tegen haar eigen lichaam.

Op het festival van Cannes werd "Girl" vorige week unaniem lovend onthaald. In de Un Certain Regard-sectie werd "Girl" uitgeroepen tot Beste Film door de internationale persjury (de Fipresci-prijs) en kreeg de wonderlijke hoofdrolspeler Victor Polster de prijs voor Beste Vertolking. Kers op de taart was, afgelopen weekend, de presitigieuze Caméra d'Or: de felbegeerde prijs voor de beste debuutfilm op het 71e festival van Cannes.

Na de galapremière in Gent wordt "Girl" op woensdag 17 oktober uitgebracht in de Belgische bioscopen.

Het 45e Film Fest Gent loopt van 9 t.e.m. 19 oktober. 

Meest gelezen