Video player inladen...

De Croo: "Met deze show is Facebook nog 1 keer weggekomen, maar er is een kentering ingezet"

De hoorzitting van Facebook-topman Mark Zuckerberg in het Europees Parlement was "absoluut geen succes", vindt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD). Maar De Croo vindt wel degelijk dat er een kentering is ingezet. 

Zuckerberg moest zich vanavond voor de Europese fractieleiders komen verantwoorden over de recente datalekken bij Facebook. Maar het format had - naar de wensen van Zuckerberg - een strakke timing. De parlementsleden gebruikten een groot deel van die tijd voor hun vragen, de antwoorden van Zuckerberg achteraf waren kort en niet altijd to the point.

"De sessie heeft voor een stuk de machteloosheid van een aantal mensen aangetoond. De voorzitter van het Europees Parlement heeft geen goeie beurt gemaakt", reageert De Croo in "De afspraak". Al vindt hij dat de Europese Parlementsleden met hun vragen "veel meer kennis van zaken" aan de dag gelegd dan "de onnozele vragen" van de Amerikaanse Congresleden enkele weken geleden.

Volgens minister De Croo toont de hoorzitting met Zuckerberg aan dat er "iets in beweging is" in Europa.  "Facebook zit niet meer in een situatie zoals in het verleden waar ze eigenlijk deden en laten wat ze wilden en niet luisterden. Hier zijn ze nog een keer mee weggekomen met een handige show, maar het is overduidelijk dat dingen aan het veranderen zijn." De Croo wijst er daarbij op dat Europa in het verleden al succesvol heeft opgetreden tegen de "overdreven macht van de digitale giganten".

Europese socialisten: "Parlement onwaardig"

De Europese socialisten zijn allesbehalve overtuigd van de zitting met Zuckerberg. "Het was een parlement onwaardig", klinkt het. Ze vinden dat Zuckerberg en zijn management naar het Europees Parlement moeten terugkeren voor een grondigere bevraging. "Zuckerberg kwam, zag en zei met veel woorden nauwelijks iets", aldus Kathleen Van Brempt.

Anneleen Van Bossuyt van de N-VA vindt het "hoe dan ook een goede zaak" dat Zuckerberg aan een hoorzitting werd onderworpen in het Europees Parlement. "Ik hoop van harte dat de garantie die Zuckerberg geboden heeft om tegen vrijdag volledig in lijn te zijn met de nieuwe Europese privacyregels, meer is dan een loze belofte. Onze boodschap aan Zuckerberg is alvast duidelijk: respecteer deze regels of er zullen sancties volgen."

Herbekijk hieronder het gesprek met minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) in "De afspraak":  

Video player inladen...

Meest gelezen