Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuw bewijsmateriaal maakt overlevering Puigdemont mogelijk 

Het Duitse parket heeft de rechtbank gevraagd om de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont over te leveren aan Spanje. Nieuw bewijsmateriaal zou uitlevering nu toch mogelijk maken. 

De Duitse politie arresteerde Puigdemont op 25 maart toen hij de Deens-Duitse grens overstak op weg naar ons land.  Er werd op dat moment een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door Spanje dat Puigdemont beschuldigt van rebellie. Op 6 april werd Puigdemont weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. 

Onderzoekers zeggen dat ze vanuit Spanje nieuwe informatie gekregen hebben dat bewijst dat het wel degelijk om rebellie gaat. De openbare aanklager vraagt om Puigdemont terug naar Spanje te sturen en in afwachting op te sluiten in de cel.  Dat laatste  heeft de Duitse rechter geweigerd. Puigdement blijft voorlopig op vrije voeten, maar kan wel overgeleverd worden als de rechter de openbare aanklager volgt. 

Meest gelezen