Dure woning brengt linkse partijleider in de problemen in Spanje

Podemos-leider Pablo Iglesias en zijn vriendin Irene Montero zijn in hun partij in opspraak gekomen in nadat is bekendgeraakt dat ze een huis van meer dan 600.000 euro hebben gekocht in de buurt van de Spaanse hoofdstad Madrid. Volgens nogal wat partijleden verraden beiden hun linkse principes. Iglesias en Montero leggen hun lot nu in handen  van de partijleden, die zich in een referendum zullen moeten uitspreken ovedr de vraag of de nummers 1 en 2 van de partij nog kunen aanblijven.

Pablo Iglesias is zowat het uithangbord van Podemos, zijn vriendin Irene Montero is woordvoerder van de partij. Het koppel verwacht een tweeling en bevestigden vorige week dat ze een huis met zwembad hebben gekocht in Galapagar, zo'n 40 kilometer buiten Madrid. Daarvoor hebben een lening van 540.000 euro afgesloten.

"We weten dat veel Spaanse families geen dergelijke lening kunnen aangaan, zelfs niet met twee lonen", laat het koppel weten. "Daarom vinden we het zo belangrijk dat iedereen een goed loon heeft."

Nogal wat Podemos-leden vinden echter dat Iglesias en Montero hun eigen idealen verraden. Zo vindt de antikapitalistische burgemeester van Cádiz dat een politicus moet leven als gewone mensen om hen goed te kunnen vertegenwoordigen. Eerder had Iglesias nog kritiek geuit op oud-minister van Economie Luis de Guindos omdat die in Madrid een luxueus appartement van zo'n 600.000 euro had gekocht. 

Het zullen de partijleden van Podemos zijn die het laatste woord krijgen in deze zaak. Zij kunnen zich nog tot 27 mei uitspreken over het lot van Iglesias en Montero.

Meest gelezen