F-35-gevechtsvliegtuigen hebben eerste oorlogsmissie uitgevoerd, zegt Israëlische luchtmacht

Israël heeft negen F-35's in dienst en voor het eerst zouden die gebruikt zijn bij recente luchtaanvallen op Iraanse doelwitten in buurland Syrië. In totaal heeft Israël 50 F-35's besteld bij de Amerikaanse producent Lockheed Martin. Het toestel is ook bij ons een mogelijke vervanger van de F-16's.

"We hebben voor het eerst ter wereld aanvallen uitgevoerd met een F-35", zo kondigde generaal Amikam Norkin, de stafchef van de Israëlische luchtmacht, met enige trots aan. "De Adir ("krachtig" in het Ivriet) zijn operationeel en werden effectief ook gebruikt", luidde het.

Meer details gaf generaal Norkin niet, maar de voorbije weken heeft Israël een aantal grootscheepse luchtaanvallen uitgevoerd in buurland Syrië. Die waren gericht tegen de troepen van de Syrische leider Bashar al-Assad, tegen de Libanese sjiitische militie Hezbollah of tegen Iraanse Revolutionaire Wachten die Assad steunen.

Op 10 mei heeft Israël de grootste aanval in jaren uitgevoerd als vergelding voor het afvuren van een dertigtal Iraanse raketten. Daarbij werd grote schade aangebracht aan de Iraanse bases in Syrië. Wellicht zijn de F-35's -die "stealth"-capaciteit hebben- ingezet om de Syrische radar te ontwijken.

Vuurdoop voor de F-35

Israël heeft in totaal al negen F-35's -ook bekend als Joint Strike Fighter of Lighting II- ontvangen van de Amerikaanse producent Lockheed Martin. In totaal heeft Israël er 50 van besteld en mogelijk wordt dat zelfs opgetrokken tot 75. Ook Japan heeft intussen al F-35's in dienst genomen.

In Europa hebben Nederland, Noorwegen en Denemarken beslist om hun F-16's te vervangen door F-35's. België heeft nog geen beslissing genomen, maar de F-35 is hier een sterke kandidaat naast de Europese Typhoon Eurofighter. De F-35 is het duurste gevechtsvliegtuig dat ooit ontwikkeld heeft en heeft tal van kinderziektes gekend, maar die lijken stilaan opgelost te raken.

Als de Israëlische F-35's inderdaad succesvol zijn ingezet, is dat een opsteker voor Lockheed Martin, wat wellicht meer details over de aanval zal krijgen van Israël. De VS-luchtmacht heeft ook F-35's, maar die zijn nooit getest in oorlog. Israël is dan mogelijk een testlab voor Lockheed Martin en voor de Amerikaanse luchtmacht.

Meest gelezen