Video player inladen...

Facebook helpt vermiste kinderen opsporen

Child Focus, de Cel Vermiste Personen én Facebook gaan samenwerken aan Child Alert, een nieuw meldingssysteem dat in werking treedt in het geval van een onrustwekkende verdwijning van kinderen. Iedere Facebookgebruiker in België zal een gedetailleerde persoonsbeschrijving op z'n tijdslijn te zien krijgen van het verdwenen kind. Dat vergroot de kans dat een vermist kind sneller gevonden wordt.

Facebook zal in samenwerking met Child Focus een Child Alert tonen op de tijdslijn van 7 miljoen Belgische Facebookgebruikers wanneer het leven van een vermist kind in gevaar is.

Een procureur of onderzoeksrechter kan beslissen een Child Alert uit te sturen. Wanneer dat gebeurt, toont Facebook de onrustwekkende verdwijning op de tijdslijn van alle Belgische Facebookgebruikers.

Het bericht toont een foto van de vermiste persoon en alle informatie die nodig kan zijn om het kind terug te vinden, zoals kledij, de plaats waar hij of zij het laatst gezien is of een beschrijving van een auto die betrokken is bij de verdwijning. Gebruikers kunnen het Child Alert delen met Facebookvrienden.

Nieuwe melding zal verschil maken

België is het zeventiende land waar Facebook zulke opsporingsberichten verspreidt. In andere landen spreekt men van een "AMBER Alert", genoemd naar een meisje dat in 1996 in Texas verdwenen is. Onder meer in Nederland is het AMBER Alert al met succes gebruikt.

Het Child Alert werd in 2011 ontwikkeld door Child Focus en is het ultieme middel om het grote publiek te bereiken wanneer het leven van een kind in onmiddellijk gevaar is. Het moest tot nu toe nog maar twee keer gebruikt worden.

Child Focus maakte al gebruik van Facebook, maar deze nieuwe melding, zal echt een verschil maken, zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen. "Wanneer een kind ontvoerd wordt, en heel specifieke elementen kunnen meegegeven worden rond een dader, een voertuig, dat zal ons de mogelijkheid geven om massaal, op hetzelde moment miljoenen mensen te bereiken". 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen