ROBIN UTRECHT

Eindtermen en geloof botsen in joodse meisjesschool in Antwerpen

De Yavne-Benoth Jeruzalem-school in de joodse wijk in Antwerpen, heeft het moeilijk om de eindtermen te combineren met het joods geloof. Dat is de conclusie van de onderwijsinspectie. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) had om een doorlichting gevraagd.  

Begin dit jaar kwam de joodse meisjesschool Yavne-Benoth Jeruzalem in Antwerpen in opspraak. Een leerkracht biologie die inging op een vacature bij de school mocht geen les geven over de evolutieleer van Darwin. Ook zou er niet gesproken mogen worden over seks, voortplanting, religie, racisme en persoonlijke aangelegenheden. Maar de school is erkend door de Vlaamse overheid en krijgt subsidies. Daarom vroeg Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om een doorlichting.

Uit die doorlichting blijkt nu dat de school de eindtermen wel aan bod laat komen maar dat die niet helemaal stroken met het joodse geloof. Daarom gaat de onderwijsinspectie op verschillende momenten samenzitten met de verantwoordelijken van het joods onderwijs.

Volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits is er "een spanningsveld tussen het bereiken van de eindtermen en de Joodse geloofsovertuiging. Bedoeling van het overleg is nu tot afspraken te komen of acties uit te werken die garanties bieden voor het bereiken van de eindtermen en het volgen van de onderwijsregeling."

Meest gelezen