Video player inladen...

Voor het eerst krijgt Belgische Syriëstrijder doodstraf in Irak voor terrorisme

Tarik Jadaoun, een Belgische Syriëstrijder, krijgt in Irak de doodstraf voor terrorisme. Dat heeft de rechtbank in Bagdad beslist. De man uit Verviers werd gevangengenomen na de strijd in Mosul. Hij is de allereerste Belgische Syriëstrijder die de doodstraf krijgt. Hij kan wel nog beroep aantekenen.

Vier jaar geleden vertrok Tarik Jadaoun (29) - ook bekend onder zijn strijdersnaam Abou Hamza al-Belgiki - richting Syrië om te vechten bij terreurgroep IS. Zelf verklaarde hij dat hij ook kindsoldaten heeft opgeleid. Daarnaast was hij ook te zien in de opeisingsfilm die IS verspreidde na de aanslagen van 22 maart in ons land. Na de val van Mosul kon Jadaoun in juli vorig jaar opgepakt worden. Sindsdien zit hij in de Iraakse cel. 

Lees verder onder de foto. 

Jadaoun (rechts) in de Iraakse cel. De foto dateert van begin mei.
AFP or licensors

Twee weken geleden moest hij voor de rechtbank verschijnen voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en illegale binnenkomst van het land. Maar voor de rechtbank minimaliseerde hij zijn rol. Zo verklaarde hij onder meer: "Ik heb wel gevochten tegen de Koerdische PKK, maar ik was geen echte strijder. Ik werkte voor IS in het ziekenhuis al-Joumhouriya in Mosul en later stond ik aan het hoofd van een mobiel ziekenhuis in Makhoul. Ik verzorgde er burgers en strijders."

Hij drukte toen ook zijn spijt uit tegenover de rechter. "Het spijt me, ik was op een dwaalspoor beland en wil beroep doen op jullie goedheid." Maar de rechter heeft geen oren gehad naar die excuses. Vandaag had Jadaoun niets meer toe te voegen. Hij zal in Irak de doodstraf door ophanging krijgen. De volledige hoorzitting duurde nog geen tien minuten. Jadaoun kan in Irak wel nog in beroep gaan.

Hoe reageert ons land?

Ons land heeft geen uitleveringsverdrag met Syrië of Irak, maar onze ambassade zal bij de Iraakse overheid wel pleiten om de doodstraf niet uit te voeren. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) laat weten dat dit de standaardprocedure is wanneer een landgenoot in het buitenland ter dood veroordeeld wordt: "Wij vragen altijd een eerlijk proces, maar we zullen geen interventie doen", zegt Reynders aan VRT NWS. "We geven geen consulaire hulp aan een strijder die in oorlogsgebied is geweest.  We vragen alleen aan Irak om de doodstraf te vervangen door een gevangenisstraf."

Amnesty International heeft intussen ook al gereageerd dat het principieel gekant is tegen de doodstraf. "We vinden dat de vreselijke misdaden van IS bestraft moeten worden", zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International, "maar als mensenrechtenorganisatie menen we dat de doodstraf geen gerechtigheid brengt. Dat geldt in àlle gevallen, en dus ook in het geval van Tarik Jadaoun." Amnesty verbindt aan die principiële stellingname evenwel geen concrete demarches. 

Jadaoun eind vorig jaar: "Ik ben bang voor een proces in Irak, omdat de doodstraf hier bestaat"

Eind vorig jaar kon VRT-journalist Rudi Vranckx Jadaoun nog interviewen. "Ik ben bang voor een proces in Irak, omdat de doodstraf hier bestaat. Ik wilde terug naar België, naar mijn familie. Maar als ze me doden, is dat niet mogelijk", zei hij toen. Herbekijk dat gesprek hieronder. 

Video player inladen...

Meest gelezen