Maas niet meer in zijn bedding tussen Meers en Maasmechelen

In Meers, in Nederlands Limburg, beginnen vandaag noodwerken in de Maas. Want die stroomt niet meer in zijn oorspronkelijke bedding tussen Maasmechelen en Meers.

Op die plek maakt de Maas een grote bocht. Maar door erosie, die vermoedelijk ontstaan is door verruimingswerken, stroomt de Maas daar momenteel niet meer in zijn zomerbedding. De rivier snijdt nu een deel van de bocht af. Francois Verhoeven van het consortium Grensmaas: "Normaal gesproken ligt daar een eiland. Maar nu is daar flink wat grind geërodeerd, waardoor de Maas zich verlegd heeft naar het achterliggend gebied, en dus niet meer in zijn zomerbedding stroomt. De Maas snijdt er dus eigenlijk de bocht af. En de grindruggen die er liggen hebben nu geen effect meer."

Noodwerkzaamheden 

Om de Maas weer in zijn zomerbedding te krijgen start het consortium Grensmaas vandaag met noodwerkzaamheden. Grote grindkeien zullen in de erosiegeulen in de Maas gelegd worden.  Die werken zouden twee tot drie weken duren. 

Meest gelezen