AFP or licensors

Macron presenteert zijn plan, of liever "methode", voor de Franse banlieues

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn plannen gepresenteerd om de problemen aan te pakken in de banlieues, de achtergestelde buitenwijken. Een "plan voor de banlieues" wil hij het niet noemen. Eerder "een methode, een filosofie". De nieuwe maatregelen houden onder meer in dat er meer leerkrachten komen, een betere bevolkingsmix en een strijdplan tegen drugs. 

De problemen in de achtergestelde buitenwijken aanpakken was een van de verkiezingsbeloftes van Emmanuel Macron. Vanmiddag stelde hij zijn plannen voor.

"Plannen" inderdaad, en geen "plan", want een allesomvattend plan voor de banlieues, zoals er in de voorbije decennia al verscheidene zijn gepresenteerd, vindt Macron ouderwets. "Zo'n plan is een methode die zo oud als ikzelf, daterend van de jaren 70", zei de president. "Ik geloof er niet in."   

Adviesraad

De banlieues vragen niet om bijstand, maar om hun plaats binnen de Franse samenleving, vindt Macron. "Het doel van ons beleid is te bewerkstelligen dat iedereen zijn waardigheid terugvindt, overal, op alle plaatsen in onze Republiek."

Om dat mogelijk te maken, installeert Macron onder meer een adviesraad, samengesteld uit 25 mensen die wonen en werken in de banlieues. Zij moeten fungeren als tussenpersonen tussen de regering en de buitenwijken. 

Macron wil inzetten op veiligheid, opleiding, wonen en strijd tegen discriminatie. Hierbij wilt hij de burgers van de wijken betrekken voor optimale samenwerking. Hij maakte een aantal concrete maatregelen bekend.

Zo moeten er meer leerkrachten komen, en zullen kinderen schoolplichtig worden vanaf 3 jaar. Er komen ook 30.000 stageplaatsen voor werkloze jongeren. De president streeft daarnaast naar een betere bevolkingsmix in de banlieues. Zo wil hij vermijden dat nieuwkomers in Frankrijk in de banlieues terechtkomen. 

Later moet er ook nog een renovatieplan komen, net als een strijdplan tegen drugs. Want, "ja, er zit talent in onze wijken, maar er is ook geweld.  Er zijn veel dingen die niet goed lopen, en de toestand is explosief."

Meest gelezen