Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Maker van "Love" en "Hope"-sculpturen Robert Indiana overleden

De Amerikaanse kunstenaar Robert Indiana is overleden. Hij werd wereldberoemd met grote sculpturen bestaande uit de op elkaar gestapelde letters van woorden als "Love" en "Hope". Robert Indiana - echte naam Robert Clark - is 89 geworden. 

De Amerikaanse pop art- kunstenaar Robert Indiana  (echte naam Robert Clark) is op 89-jarige leeftijd overleden in zijn huis op een eilandje in de staat Maine, waar hij zich in 1978 had teruggetrokken. Dat meldt de krant "The New York Times".

Robert Indiana werd in 1964 wereldberoemd met de metershoge sculpturen bestaande uit de op elkaar gestapelde letters van het woord "LOVE". Ze zijn nog altijd te zien in diverse wereldsteden, gaande van New York tot Tokio. 

 In de jaren '70 bracht de Amerikaanse post het beeld uit als postzegel. Tot vandaag werden ruim 300 miljoen Love-zegels verkocht. In dezelfde trant maakte Indiana later sculpturen als "VOTE" (ter ondersteuning van de Democratische Partij) en "HOPE" (ten voordele van voormalig VS-president Barack Obama).

Indiana was een criticus van de oppervlakkigheid van de Amerikaanse samenleving en brak de mythische American Dream af. Hij voelde zich echter misbegrepen - door de bekendheid van zijn LOVE's werd hij beschouwd als een "one-hit wonder"- en hij vond dat epigonen zijn werk illegaal kopieerden.

In 1978 trok hij zich terug op een eiland in Maine, waar hij tot zijn dood zaterdag verbleef en al die jaren bewust bezoekers op een afstand hield. Enkel in 2013 kwam hij even uit zijn figuurlijke ivoren toren, ter gelegenheid van de retrospectieve "Robert Indiana: beyond love" in het Whitney Museum in New York.  Indiana was ook kunstschilder en dichter. Van zijn werk als kunstschilder zijn met name zijn cijfers op kleurrijke achtergronden bekend.

AP2009

Indiana ontmoette in 1963 Andy Warhol, met wie hij bevriend werd. Warhol castte Indiana en kunstenares Marisol als acteurs in zijn korte film "Kiss", een compilatie van drie-minutenfragmenten waarin mensen te zien zijn die elkaar kussen. In februari 1964 was Indiana de ster in Warhols zwart-witfilm "Eat". In deze geluidloze film zit Indiana op een stoel en eet hij een paddenstoel.

Indiana's manier van werken werd geïnspireerd door - onder meer - werk van Jasper Johns en Charles Demuth. De kunstenaar had jarenlang een relatie met medeartiest Ellsworth Kelly en was een goede vriend van cy twombly.

Meest gelezen