Videospeler inladen...

Parket over dood tweejarige Mawda: "Of politieagent zijn wapen wettelijk mocht gebruiken, moet onderzoek uitwijzen" 

Het onderzoek zal moeten uitwijzen of de politieagent zijn wapen wettelijk mocht gebruiken toen hij op het busje met migranten schoot. Daarbij kwam de tweejarige peuter Mawda om het leven. Dat heeft het parket van Bergen gezegd tijdens een persconferentie over het dossier. Volgens het parket is de agent zwaar aangeslagen. "Hij heeft dit nooit gewild."

Vorige week kwam de tweejarige Mawda om het leven na een politieachtervolging op een busje. Het busje probeerde in de buurt van Bergen uit te wijken om de politie te raken, waarop die het vuur openden. Hoewel het parket in eerste instantie verklaarde dat het meisje niet stierf door een kogel, moest het later toegeven dat ze toch geraakt werd. 

De politieagent die geschoten heeft, is intussen geïdentificeerd, maar werd niet opgepakt. Dat zegt Olivier Stein, de advocaat van de familie van het tweejarig meisje. Het parket heeft tijdens een persconferentie verklaard dat de agent zwaar aangeslagen is: "Hij heeft dit nooit gewild of gedacht. Dit is een grote tragedie voor iedereen."

Parket wil "volledige klaarheid over wat er precies gebeurd is"

Het parket heeft ook benadrukt dat het een volledige klaarheid wil over wat er precies gebeurd is. "Het onderzoek wordt in volledige onafhankelijkheid gevoerd door het parket en door Comité P om te kijken of de politieman correct gehandeld heeft."

Tegelijk benadrukt het parket ook dat de chauffeur een grote verantwoordelijkheid draagt: "Mocht de bestuurder niet zo gereden hebben, was dit niet gebeurd." De politieachtervolging gebeurde over een afstand van 60 kilometer. "Er werd geremd, gezwenkt, ... Er is ook 1 politieauto geraakt, het was een erg gevaarlijke situatie." Het busje reed met een valse Belgische nummerplaat.

Het parket heeft het ook over "een omerta". "Er is een wet van de stilte onder de migranten. We weten niet of we de chauffeur ooit gaan kunnen identificeren." Er is dus nog niet aangetoond wie de smokkelaar(s) zijn. Net omdat het zo moeilijk is om de smokkelaar(s) te identificeren, mocht iedereen na verhoor terug naar huis. Ze kregen wel het bevel om het grondgebied te verlaten. 

We weten niet of we de chauffeur ooit gaan kunnen identificeren

Parket Bergen

De beslissing om alleen het zwaargewonde meisje mee te nemen, werd ter plaatse genomen door de ambulanciers, zegt het parket nog. "Er was een chaos- en stresssituatie. De ambulanciers moesten het meisje zo snel mogelijk weghalen en beslisten om dan later te achterhalen wie wie was."

Meest gelezen